Nevěřte dezinformacím. Z Rakušanovy tiskovky vyletěla výzva k Ukrajincům v ČR

24.02.2022 16:22

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) se na tiskové konferenci vyjádřil k aktuálnímu dění na Ukrajině po ruském útoku. Vyzval mimo jiné Ukrajince a Ukrajinky na českém území, aby nevěřili dezinformacím. "Věřte prosím veřejnoprávním médiím, věřte České televizi, Českému rozhlasu," poznamenal Rakušan.

Nevěřte dezinformacím. Z Rakušanovy tiskovky vyletěla výzva k Ukrajincům v ČR
Foto: Repro Facebook
Popisek: Předseda hnutí STAN, Vít Rakušan

"Bezpečnost obyvatel České republiky v současné době není žádným způsobem dotčena. Jsme v situaci, kdy našim občanům na našem území žádné bezprostřední riziko nehrozí. Policie České republiky samozřejmě informace monitoruje a to jak v tom reálném, tak i v tom on-linovém virtuálním prostředí a je připravena na veškeré aktuální bezpečnostní výzvy rychle reagovat," podotkl Rakušan úvodem konference. 

"Rozhodli jsme se uvolnit přes 300 milionů korun na humanitární pomoc Ukrajině. Teď je i z našeho pohledu zásadní právě pomoc lidem přímo na Ukrajině. Nemůžeme nechat Ukrajinu, která je obětí bezprecedentní ruské agrese, nemůžeme ji v této chvíli nechat v žádném případě bez pomoci. Samozřejmě jsme připraveni jako české ministerstvo vnitro, naši policisté, v případě žádosti slovenské strany zareagovat i naší policejní výpomocí na slovensko-ukrajinské hranici. V dané věci jsem v kontaktu s panem slovenským ministrem vnitra, zatím tato žádost ze slovenské strany nebyla vyslovena, byť ta situace je samozřejmě o poznání intenzivnější, než byla v těch předchozích dnech. Jsme připraveni tedy k té humanitární pomoci a tady, a to je opět pod ministerstvem vnitra, máme garantováno od HZS ČR, že je připraven se podílet na té logistické distribuci humanitární pomoci z České republiky směrem na Ukrajinu," dodal.

"Jedná se intenzivně i na té evropské úrovni, příští týden bude zasedání ministrů vnitra. Ta oficiální rada v Bruselu a určitě Ukrajina bude velkým tématem," zmínil dále Rakušan.

"Připravili jsme plán připravenosti na migrační vlnu na případnou krizi, eskalaci, napětí na Ukrajině, rozdělili jsme ten plán do čtyřech stupňů dle intenzity. Dnes jsme aktivovali takzvaný zelený stupeň," zmínil Rakušan speciální linku pomoci. 

"Ukrajinští občané, kterým končí pobyt na území České republiky, si budou moci požádat o speciální typ víz, v rámci zjednodušené procedury. Zároveň bych chtěl vyzvat Ukrajince žijící na území České republiky, kterým by případně končil pobyt. Nemusíte nijak spěchat, určitě se teď nebude postupovat cestou vyhošťování," poznamenal Rakušan.

Rakušan také uvedl, že ministerstvo se zabývá dezinformačními platformami. "Je důležité... A chtěl bych k tomu vyzvat Ukrajince a Ukrajinky žijící na území České republiky, aby nevěřili dezinformacím. Aby ani ruská komunita, ti lidé, kteří tady v České republice pokojně žijí, studují a je potřeba si uvědomit, že řada ruských občanů na území České republiky nejsou nepřáteli. Jsou to studenti, lidé, kteří tady pracují, nepodléhejte prosím žádným dezinformacím a držte se těch osvědčených informačních zdrojů. Na stránkách ministerstva vnitra pro vás budou připraveny informace, odkaz na speciální web, jenž bude i v ukrajinštině, věřte prosím veřejnoprávním médiím, věřte České televizi, Českému rozhlasu, dívejte se na ty oficiální informační zdroje, jako je třeba ministerstvo zahraničních věcí, Úřad vlády, ministerstvo obrany. Ty důležité informace určitě dostanete," dodal Rakušan.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…