Nevhodná reportáž bude stát Primu tři miliony

06.04.2012 12:48

Ústavní soud s konečnou platností potvrdil společnosti FTV Prima pokutu tři miliony korun za pět let starou reportáž o skupině Jackass Praha na tehdejší stanici Prima. V reportáži šlo o tři mladíky, kteří se zabývali různými šokujícími a nebezpečnými kousky.

Nevhodná reportáž bude stát Primu tři miliony
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Podle Rady pro rozhlasové a televizní vysílání mohla reportáž zařazená do pořadu Top 10 ohrozit mravní vývoj mládeže. Ústavní soudci nyní označili stížnost společnosti za zjevně neopodstatněnou, vyplývá z databáze soudu.

Povedená dítka moderní doby

V reportáži se objevily záběry několika nebezpečných kousků, například sjíždění kopce v nákupním vozíku, sjíždění eskalátorů na bobech, házení táců se zbytky jídla na obsluhu restaurace nebo zapálení jednoho z členů skupiny. Radní v tom viděli hazard s vlastním i cizím zdravím, chuligánství a vědomé sebepoškozování prezentované jako dobrý způsob zahnání nudy.

Spor o pokutu se vlekl řadu let. Rada sankci ve stejné výši uložila celkem třikrát. Dvakrát ji ale zrušil Městský soud v Praze. Teprve napotřetí ji potvrdil, následnou kasační stížnost pak loni zamítl Nejvyšší správní soud. Právníci televize v ústavní stížnosti uznali, že počínání skupiny je z hlediska obecně přijímaných estetických i morálních hodnot obtížně přijatelné.

Zařazení reportáže do pořadu je však podle stížnosti výkonem ediční a redaktorské práce, která v demokratickém státě přísluší nezávislým médiím a je kryta svobodou projevu. Soudy všech stupňů ale upozorňovaly nejen na téma reportáže, ale také na způsob jejího zpracování. Reportáž podle radních i soudců vyjadřovala ke skupině a jejím "kouskům" obdiv. Redaktorka například členy skupiny označila za "povedená dítka moderní doby".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …