Nevíme co chceme, nemáme žádné kontakty. Rouček vidí naše vyjednávání o eurokomisi hodně špatně

16.07.2014 22:33

Neschopnost vládní koalice dohodnout se na jméně českého kandidáta na eurokomisaře vrhá na Českou republiku v Evropské unii špatné světlo. Dáváme si tím vlastní branku, upozorňuje v rozhovoru pro server týden.cz český politik a bývalý poslanec Evropského parlamentu za ČSSD Libor Rouček. Zachránit nás prý nemohou ani kontakty. Žádné odpovídající totiž nemáme.

Nevíme co chceme, nemáme žádné kontakty. Rouček vidí naše vyjednávání o eurokomisi hodně špatně
Foto: Petr Kupka
Popisek: Libor Rouček

Podle názoru Libora Roučka koaliční tahanice o eurokomisaře oslabí pozici České republiky v rámci Evropské unie. „Česko se dostává do velmi nevýhodné pozice a dává si vlastní branku,“ myslí si.

Celý rozhovor k přečtení ZDE

Naší vyjednávací pozici údajně neprospívá ani to, že většina zemí má již o svém komisaři jasno. „Stanovili si sektory, které pro sebe chtějí, v tom je jejich velká výhoda,“ konstatuje bývalý poslanec Evropského parlamentu. Za další „smůlu“ České republiky považuje Libor Rouček chybějící kontakty. „Probíhají jednání, kde každá země předkládá své hotové návrhy. Tím, že Česko nemá jméno ani politický směr, do jednání zasahovat nemůže,“ vysvětluje.

Ostatní členové EU naší nerozhodnost údajně neřeší, protože jim to spíše hraje do karet. „Je jim to v podstatě jedno, protože jde o boj 28 států, kde každý chce to nejlepší pro sebe z hlediska jejich hlavních zájmů. Přímořské země mají zájem o rybolov, země zaměřené na zemědělství mají zájem o zemědělství. Proto probíhají jednání o ekonomických směrech jednotlivých států,“ nastiňuje probíhající dělení portfolií.

Středeční cestu premiéra Bohuslava Sobotky do Bruselu a schůzi s novým šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem považuje sociálnědemokratický politik za dobrý tah. Podle jeho mínění nicméně konzultace neproběhly dostatečně.

„Dnes se koná summit, takže jsou v Bruselu všichni premiéři. Je dobře, že tam je český zástupce také. Každý chce mít s Junckerem schůzku. Smutné je to, že necháváme rozhodnutí na někom jiném. Místo toho, abychom si určili priority. Nemáme nic, co bychom zatím nabídli. Pouze pár jmen, která na evropské půdě nejsou známá a nic nikomu neříkají. Předseda komise se snaží uspokojit zájmy všech, když uvidí nerozhodnost České republiky, nebude ho naše pozice tolik zajímat,“ končí rozhovor varováním špiček vládní koalice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…