Nevládní organizace kritizují podmínky v českých zařízeních pro uprchlíky

16.09.2015 12:52

Podmínky v českých zařízeních pro uprchlíky jsou podle nevládních organizací nevyhovující. Špatná situace je zejména v zajišťovacích zařízeních. Vyzývají proto ministerstva vnitra, školství, spravedlnosti a práce, aby společně s odborníky z nevládního sektoru vydala společnou instrukci, která by nastavila bezpečné a humánní podmínky pro všechny fáze kontaktu s migranty, kteří se v Česku ocitnou. Zástupci organizací to dnes uvedli na tiskové konferenci.

Nevládní organizace kritizují podmínky v českých zařízeních pro uprchlíky
Foto: Radim Panenka
Popisek: Policie vyvádí uprchlíky z rychlíku v Břeclavi do připravených autobusů

Česko podle nevládních organizací nedokáže uprchlíkům zajistit odpovídající ochranu. Dalším terčem kritiky je to, že uprchlíci jsou často údajně zbavováni svobody protiprávně, stát omezuje jejich pohyb, zabavuje jim peníze a umísťuje je do detenčních zařízení, kde jsou nehumánní a ponižující podmínky.

Neziskové organizace upozornily na to, že byly zaznamenány případy, kdy byly rozděleny rodiny běženců, které byly následně umístěny do různých zařízení. „Jakékoli umísťování dětí-migrantů a rodin s dětmi do detenčních zařízení přitom hrubě odporuje nejlepšímu zájmu dítěte a jeho právu na příznivý vývoj a v konečném důsledku může vyústit až v nelidské či ponižující zacházení,“ uvedla právnička Ligy lidských práv Anna Hofschneiderová.

Nevládní organizace zaznamenaly několik případů, kdy si uprchlíci stěžují na to, že jim po zadržení policisté dali pouta na zbytečně dlouhou dobu. Uprchlíkům se na zveřejněných videích často také nelíbilo jejich putování mezi detenčními zařízeními, podmínky, které tam panují či zabavování mobilních telefonů. Někteří tvrdili, že přišli o většinu zabavených peněz a neměli pak na další cestu po propuštění ze zajišťovacích zařízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…