Nevracejte se domů přes Polsko! Generál Šándor varuje Čechy, kteří byli v Itálii a chtějí se vyhnout karanténě

14.03.2020 8:48

„Pokud se nepoučíme z koronavirové krize, jednou budeme skutečně na kolenou krvácet,“ píše v komentáři pro Mladou frontu Dnes bezpečnostní expert Andor Šándor, podle kterého jsme totiž propadli víře v globalizaci a že trh vše vyřeší. Otázkou však je, na čí úkor.

Nevracejte se domů přes Polsko! Generál Šándor varuje Čechy, kteří byli v Itálii a chtějí se vyhnout karanténě
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Generál Andor Šándor v Ostravě

Nemoc Covid-19, kterou způsobuje nákaza koronavirem SARS-CoV-2, by nám, podle Šándora, měla otevřít oči. Měla by nás spojit a měli bychom vést debatu, jak se připravit na další problémy, které přijdou. „A ty určitě přijdou a mohou být horší než tento. Pokud se nepoučíme z krize, budeme jednou skutečně na kolenou krvácet. Měli bychom si uvědomit, že v dnešním otevřeném globálním světě bez skutečných hranic se krize může šířit velmi rychle, nemá žádnou zábranu a dosáhne téměř na každého z nás,“ varuje.

Hlavně je podle analytika potřeba, aby si sami občané uvědomili, že když oni sami budou dobře připraveni, tak se jim lépe taková krize podaří zvládnout. Nemyslí si však, že zrušení schengenského prostoru by nás uchránilo od podobných pandemií.

Anketa

Jak se zatím Babišova vláda zhostila boje proti koronaviru? (Hlasování od 11.3.2020)

95%
hlasovalo: 41351 lidí
„Uvědomme si, že máme odpovědnost nejen za svůj život, ale i za životy svých nezletilých dětí. Chraňme je. Tím, že se budeme zajímat o to, co se kolem nás děje, že nebudeme věci bagatelizovat, ale ani panikařit,“ pokračuje Šándor. A dodává, že každý si může udělat přiměřené zásoby potravin, pitné vody, léků a dalších nezbytných věcí na dobu aspoň sedm až deset dní.

Nabádá proto k uskromnění se. „Zapomeňme na to, že v krizi budou opulentní žranice. Prostě se uskrovníme, aby zbylo na ostatní. Není nutné stát milovat, tuto zem však ano, a je nanejvýše záhodno dodržovat to, co uloží,“ podotýká Šándor.

Nouzový stav, který česká vláda vyhlásila, podle jeho slov může nakonec vést k tomu, co vidíme v Itálii i na Slovensku. Nikde není psáno, co už se nesmí. „Od určitého počtu nakažených nelze dohledat všechny ty, se kterými se setkali, proto je nutné zamezit šíření choroby. To může mít naději na úspěch, pokud se opatření budou dodržovat,“ připomíná s tím, že věci vůbec nepomůže, pokud se budeme vracet z Itálie přes Polsko.

Anketa

Vážíte si Jana Hrušínského?

2%
98%
hlasovalo: 30792 lidí
Potřeba hospitalizovat větší počet nakažených v nemocnicích může představovat vážný problém, jelikož kapacity totiž nejsou neomezené. „Rušení tzv. nadbytečných lůžek ve fakultních nemocnicích, abychom šetřili výdaje zdravotních pojišťoven, je ukázkou, v jak bláhovém světě bez problémů jsme si navykli žít,“ podotýká.

„My jako občané máme šanci – a stát povinnost – se ze současné situace poučit a přijmout adekvátní opatření. Aby, až přijdou další krize, vláda nemusela již tak vystrašenému občanovi sdělit, že Státní hmotné rezervy nemají zásoby potravin ani na dva dny,“ zdůrazňuje.

Zmiňuje, že jsme ztratili kontrolu nad strategickými komoditami, jakými jsou voda či plyn, a je evidentní, že nekontrolujeme ani další záležitosti, o kterých se rozhoduje úplně někde jinde, a vůbec ne z pohledu naší bezpečnosti. I řízení potravinových řetězců v míru, a hlavně v době krize, jde v mnohém mimo nás. „Řepky či krmné kukuřice se moc nenajíme. Propadli jsme víře v globalizaci, že trh vše vyřeší. Otázkou je, na čí úkor. Koronavirus nám ale ukazuje, jak bolestivě nás může zasáhnout, když jej nezastavíme,“ říká Šándor.

Závěrem pak dodává, že politici by měli konečně pochopit, že stát je „pojišťovnou“ pro občany. „Platí si ho ze svých daní, aby chránil jejich život, zdraví a majetek. Mají-li se naše šance vyrovnat s hrozbami 21. století, je nutné začít s výchovou k občanské společnosti,“ poznamenává bezpečnostní analytik, podle nějž jde o běh na dlouhou trať. Začít jsme s tím měli už dávno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…