Nevýhodné úplatky z Rathovy kauzy. Korupčníci prý nakonec nevydělali

09.01.2013 8:31

Kauza Davida Ratha se blíží k soudnímu finále. Jeho obhájci studují spis a tvrdí, že účastníci korupčních praktik nakonec podstatně více peněz vydali než vydělali. Nelíbí se jim také, v jakém stavu se k nim spis dostal. Vypadá prý strašně.

Nevýhodné úplatky z Rathovy kauzy. Korupčníci prý nakonec nevydělali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Po odchodu od řečnického pultíku byl Rath velice tichý

David Rath a jeho obhájci studují spisy k jeho případu, než započne samotný soud. Advokáti Davida Ratha z policejních materiálů např. zjistili, že korupčníci uplácející v zakázkách spojených se středočeskými nemocnicemi v konečném důsledku zaplatili mnohem více peněz, než nakonec vydělali. Informuje o tom středeční Právo. Podle žalobce Petra Jiráta to však v případu nehraje žádnou zásadní roli.

Ke svobodě to Rathovi nepomohlo

„Částka, která je v posudcích stanovena, je prospěch obviněných a nemá to nic společného s úplatky. Jestli ten úplatek dali dříve a pak počítali s tím, že se zahojí z nějakého zisku, a ono jim to nevyšlo, to je druhá věc. Ale na předání úplatku to nemá naprosto žádný vliv,“ míní státní zástupce.

Rathova kauza odstartovala rozkrýváním korupce v zakázce na rekonstrukci zámku Buštěhrad. Obvinění v ní vyplatili či přijali úplatky ve výši 24 milionů korun. Konečný zisk jednotlivých dodavatelů účastnících se zakázky činil před zdaněním asi 11,6 milionů korun. Na tuto skutečnost upozorňoval Rath ve své další žádosti o propuštění z vazby ze začátku ledna, ale soud jeho žádost opět zamítl.

Spis je ve strašném stavu

Rathovi obhájci jsou však rozladěni z toho, v jakém stavu se k nim spis dostal. Je prý neuspořádaný, zmatený a bude poměrně složité prostudovat ho celý.

„Nejsou tam vůbec přílohy a rejstříky toho spisu. Celé je to zvláštně bez systému uspořádáno, ani to není chronologicky. Jde o sebrané dokumenty v náhodném pořadí, a pokud to zůstane v tomto strašném stavu, tak bude složitější spis prostudovat,“ řekl Právu advokát Adam Černý.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…