Nevypadá to dobře, připustil po střelbě v Mnichově generál Pavel. Ale takovéhle věci si prý členové NATO musí vyřídit sami

22.07.2016 22:56

Ministr vnitra Milan Chovanec v pátečních Událostech, komentářích České televize poznamenal, že stále nemáme dost informací k tomu, co se vlastně v Mnichově děje. Bezpečnostní expert Andor Šándor doplnil, že od útoku uplynulo jen několik hodin. Na podobné situace bychom si prý měli zvyknout, protože svět je plný pomatenců, kteří touží rozsévat smrt. Druhý nejvýše postavený muž v NATO Petr Pavel přiznal, že situace z posledních týdnů nevypadá pro NATO dobře.

Nevypadá to dobře, připustil po střelbě v Mnichově generál Pavel. Ale takovéhle věci si prý členové NATO musí vyřídit sami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka NATO

„Situace je stále nejasná. ... Z té (německé) strany ty informace jsou velmi kusé. Hovoří se o tom, že tam má být šest mrtvých a nejasný počet zraněných. Útočníků může být jeden až tři. ... Podle mého názoru nemůže být náhoda, že k útoku došlo přesně v den pátého výročí útoku Anderse Breivika. Pokud to je jen náhoda, tak je to obrovská náhoda,“ konstatoval v úvodu pořadu ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

České bezpečnostní složky jsou podle něj připraveny pomoci. K nasazení je připraven i vrtulník, ale německá strana prozatím o součinnost nepožádala. „Já pevně doufám, že se německé policii podaří útočníky pochytat a bude jasné, co se v Německu opravdu stalo,“ doufal český ministr vnitra.

Své k tématu řekl i bezpečnostní expert Andor Šándor. „Žijeme ve světě, který je plný pomatenců, kteří si mohou říci, že vezmou věci do vlastních rukou a budou rozsévat smrt a hrůzu,“ upozornil. Z tohoto pohledu nelze vyloučit, že někdo navázal na Breivikův bestiální čin. V Česku je však podle jeho názoru obdobný čin méně pravděpodobný než právě v Německu a dalších zemích.

Následně varoval před riziky, která s sebou přinášejí sociální sítě. „Útočníci mají u sebe mobilní telefony a mohou se na sociální síti podívat a reagovat na kroky policie, což opatření policie značně oslabuje. ... Já si myslím, že určitá střídmost a rovnováha je naprosto namístě a neměli bychom chtít žít ve světě, v němž bychom se on-line dívali, jak někdo někoho zabíjí a jak následně policie zasahuje,“ uzavřel.

Ve vysílání vystoupil také poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD), podle jehož názoru se jasně ukazuje, že si musíme všímat bezpečnostní situace kolem nás a nesmíme si myslet, že se nás potenciální celoevropská rizika netýkají. „Není už v Evropě nepatřičné místo. To už dnes neplatí. My jsme také součástí Evropy a týká se nás to. Ono je také cílem těchto zločinců, těchto teroristů, rozšířit strach. Oni nás nemohou porazit tak, že by nás zabili všechny, ale mohou v nás vyvolat strach,“ řekl.

„Já si stejně jako pan Šándor myslím, že to riziko útoku v České republice je mnohem menší, protože my jsme se aktivně nepodíleli na určitých akcích. Ta politika toho teroru je určitý důsledek předchozích údálostí. Ať už si vezmeme útok na Irák nebo svržení Kaddáfího v Líbyi, které vytvořilo podhoubí pro tzv. Arabské jaro,“ připomněl.

Armádní generál Petr Pavel, druhý nejmocnější muž v NATO, k aktuální situaci poznamenal, že Aliance vše pozorně sleduje. „Ale v případě útoků z poslední doby jde vnitřní záležitosti jednotlivých států, které nespadají do působnosti NATO,“ upozornil generál. I jmu se prý však zdá, že bezpečnostní situace v posledních týdnech není z hlediska NATO nijak růžová. V Turecku dochází k ústavně sporným čistkám po údajném puči, možný příští prezident USA zpochybňuje roli Aliance s ohledem na výši plateb jednotlivých členů. Ale je těžké si představit, že se Aliance zapojí do bránění v útocích jednotlivým osobám. Ta role Aliance by měla být spíše v preventivní rovině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…