Nezávislí v Olomouckém kraji žádají soud o přezkoumání voleb

19.10.2012 15:50

Politické hnutí Nezávislí dnes podalo u Krajského soudu v Ostravě návrh na neplatnost hlasování při krajských volbách v Olomouckém kraji. Žádají o přepočítání hlasů, podle informací jejich voličů totiž mohlo údajně dojít k manipulaci s lístky.

Nezávislí v Olomouckém kraji žádají soud o přezkoumání voleb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební komise

ČTK to dnes řekla lídryně krajské kandidátky Jana Zwyrtek Hamplová. Nezávislí skončili v krajských volbách těsně pod pětiprocentní hranicí, a do zastupitelstva se tak nedostali. Od voličů dostali 4,95 procenta hlasů.

Byť minimální chyba...

"Podali jsme návrh na neplatnost hlasování. Usilujeme o to, aby došlo k přepočítání hlasů. Nejde o žádné obstrukce. I minimální chyba pro nás mohla znamenat to, že jsme zůstali pod pětiprocentní hranicí. Chybělo nám několik desítek hlasů," uvedla Zwyrtek Hamplová.

Podle ní hnutí soudu doložilo i četná prohlášení několika voličů o tom, že jejich preferenční hlasy nebyly zaznamenány. V okrsku, kde hlasovali, se totiž u Nezávislých podle nich objevila nula. "To může znamenat, že se jejich volební lístky ztratily," soudí Zwyrtek Hamplová.

SLEDUJEME: Volby 2012

Další významnou nesrovnalostí jsou podle ní nelogické výkyvy ve výsledcích Nezávislých mezi okrsky jednoho města. "Obáváme se toho, že mohlo při sčítání dojít k záměně hlasů pro Nezávislé a Nezávislou volbu vzhledem k podobnosti názvů," doplnila Zwyrtek Hamplová.

Vedoucí správního oddělení olomouckého krajského úřadu Peter Garláthy již dříve ČTK řekl, že úřad nemá informace o žádných závažných pochybeních během voleb. Podání návrhu Nezávislých u soudu může oddálit první zasedání nového krajského zastupitelstva.

Nové volby?

Podle Nezávislých nelze očekávat opakování celých krajských voleb. Pokud by byly zjištěny podstatné chyby, mohlo by se teoreticky volit znovu v některých okrscích.

V krajských volbách v Olomouckém kraji zvítězila ČSSD. V pětapadesátičlenném zastupitelstvu dostane 19 mandátů, komunisté jich mají 16. Koalice pro Olomoucký kraj společně se starosty a ODS mají po osmi mandátech, TOP 09 a Starostové pro Olomoucký kraj čtyři. V minulých krajských volbách vytvořila vítězná ČSSD koalici s ODS a lidovci. V opozici zůstali jen komunisté.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …