Neziskovka učí migranty plavat. Ty, co už jsou v Evropě

29.07.2023 18:20 | Monitoring

Nezisková organizace ve Francii učí migranty plavat. Ve Středozemním moři jich při cestě do Evropy od roku 2014 zahynulo již přes 20 tisíc, informuje agentura AFP News. Lekce v plavání mohou zabránit dalším úmrtím. Plavecké kurzy jsou lekcí „odvahy, síly vůle a odhodlání“.

Neziskovka učí migranty plavat. Ty, co už jsou v Evropě
Foto: Repro Twitter
Popisek: plavecké kurzy uprchlíků ve Francii

Pro velké množství migrantů, kteří se do Evropy pokouší dostat přes moře, může schopnost umět plavat představovat rozdíl mezi životem a smrtí. Ve Středozemním moři od roku 2014 zemřelo přes 20 tisíc migrantů – i proto nezisková organizace v přístavním městě Canet-en Roussillon ve Francii učí uprchlíky plavat.

„Pro mnoho migrantů, kteří se vydali na nebezpečnou cestu do Evropy na lodi, může moře představovat smrt a zoufalství. Nezisková organizace ve Francii se snaží pomoci lidem překonat strach z vody prostřednictvím lekcí plavání,“ uvedla zpravodajská agentura AFP News.

Na videu, které agentura sdílela na twitteru, učí lidé z neziskové organizace uprchlíky vznášet se ve vodě pomocí molitanových plaveckých pásů.

„Tyto kurzy jsou vždycky lekcí odvahy, síly vůle a odhodlání,“ říká ve videu zprostředkovatelka plaveckého programu Delphine Bassolsová. „Vždycky to na mě udělá dojem, protože není snadné být dospělý a učit se plavat od nuly. Dá to hodně práce,“ dodala.

Uprchlík ze Somálska Abdirahman Saiid je dále na videu vidět, jak plave kraula. „Minulý měsíc jsem ještě příliš plavat neuměl. Chodím sem často, ale nevěděl jsem, jak dobře plavat. Tento měsíc, tři týdny zpátky, jsem se naučil spoustu technik, jak plavat a být ve vodě,“ řekl s tím, že nyní již plave velmi dobře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjeva o pomoc s …