Neziskovky lamentují. Vnitro jim dost výrazně sáhlo na dotace

12.04.2019 8:43

Neziskové organizace si zoufají, na boj proti korupci v letošním roce obdrží výrazně méně peněz. Ministerstvo vnitra se rozhodlo, že místo korupce upřednostní boj proti alkoholu za volantem a hodlá tak více než čtvrtinu čtyřmilionové dotace z programu prevence korupčního jednání dát jinam. A to i přes fakt, že podle vládní koncepce pro boj s korupcí měl být státní příspěvek neziskovkám v této oblasti naopak navýšen, informoval server iROZHLAS.cz. Některé neziskovky hovoří o odplatě za upozorňování na střety zájmů.

Neziskovky lamentují. Vnitro jim dost výrazně sáhlo na dotace
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Neziskovky získané peníze využívají na bezplatné právní poradny, které tak budou nejspíše muset omezit. Podle ředitele Transparency International Davida Ondračky může krácení dotací znamenat, že se neziskovky do větších věcí už nebudou pouštět.

„Museli bychom odmítat některé složité kauzy, na které potřebujeme právníky, asistenty, analytiky, kteří se jim věnují. Takže jediný dopad je, že služba, kterou dneska specializované nevládní organizace nabízejí, by byla užší,“ popsal.

„Jedná se například o ‚cinklé‘ zakázky na autobusovou dopravu v Třebíči nebo České Lípě, neoprávněně vysoké odměny vyplácené politikům v městských firmách, potom se třeba už deset let soudíme s Českými drahami, které nám nechtěly dát informace o prodeji pozemků Masarykova nádraží v Praze,“ upřesnil právník protikorupčního spolku Oživení Marek Zelenka, s čím se lidé na neziskovky obracejí.

Boj s korupcí přitom vláda řadí mezi své priority, alespoň to vyplývá z loni schválené protikorupční koncepce, v níž stojí, že projekty neziskovek mají vysokou přidanou hodnotu a čtyřmilionová dotace v programu Prevence korupčního jednání Ministerstva vnitra je minimální částka.

Mluvčí Ministerstva vnitra Hana Malá na otázku, proč se resort rozhodl dotace naopak snížit, uvedla, že částka 1,1 milionu korun z programu prevence korupčního jednání je prostě potřeba jinde.

Původní zdroj ZDE

„Je třeba zajistit adekvátní financování nové priority policie v oblasti prevence kriminality, a to je boj proti alkoholu a návykovým látkám za volantem a široká prevence v této oblasti,“ uvedla Malá. Právě sem přesunulo vnitro z protikorupčního programu nejvíc peněz, a to 750 tisíc. Dalších 100 tisíc dá na evropské asistenční a krizové linky, čtvrt milionu pak přidá na program prevence domácího násilí.

Tyto změny neziskovky označují za podivné. Šéf Transparency International v souvislosti s nečekaným zkrácením dotací hovoří i o možné odvetě za jejich upozorňování na střety zájmů některých politiků či kauz týkající se vládních stran.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…