Neznámí pachatelé v Německu podpálili nový útulek pro uprchlíky

04.04.2015 17:00

V připravované ubytovně pro uprchlíky ve východoněmecké obci Tröglitz vypukl v noci na dnešek požár, který byl založen záměrně. Nikdo nebyl zraněn. Oznámila to policie spolkové země Sasko-Anhaltsko, která se zatím nevyjádřila k možným motivům jednoho nebo více pachatelů.

Neznámí pachatelé v Německu podpálili nový útulek pro uprchlíky
Foto: wikipedia
Popisek: Německá vlajka.

Nicméně motiv mohou podle médií naznačovat nedávné události. Ubytovna, plánovaná pro 40 běženců, měla být otevřena v květnu, ale proti přítomnosti žadatelů o azyl v Tröglitzu už několik týdnů protestovali pravicoví extremisté. Jejich nevybíravé útoky dokonce přiměly místního starostu Markuse Niertha k rezignaci.

List Die Welt s odvoláním na mluvčího policie napsal, že oheň vzplál dnes přibližně dvě hodiny po půlnoci. Plameny zcela zničily podkrovní patro včetně střechy. Neobyvatelný je nyní ale celý objekt. Předběžné odhady škod se pohybují v řádu statisíců eur. V domě podle deníku prozatím žil německý manželský pár. Na plameny ho naštěstí včas upozornila sousedka, a proto se oběma podařilo bez zranění uniknout do bezpečí.

Podle prokurátora Jörga Wilkmanna z Halle jde o velmi závažný trestný čin žhářství, u nějž "nelze vyloučit politický motiv". Pachatele požáru důrazně odsoudil spolkový ministr spravedlnosti Heiko Maas. "Kdo zapaluje ubytovny pro uprchlíky, je zbabělý a odporný," řekl podle nedělníku Welt am Sonntag.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…