Nic. Vůbec nic, žádné Rusko! Hysterie, smál se Trump. A pak přiložil pod kotel s Izraelem

25.03.2019 18:27

Z dopisu amerického ministra spravedlnosti Williama Barra vyplývá, že Trumpův volební tým a jeho poradci před americkými prezidentskými volbami v roce 2016 nespolupracovali s Ruskem. Obviněními ze spolupráce amerického prezidenta Donalda Trumpa a jeho týmu s Ruskem se zabýval zvláštní vyšetřovatel FBI Robert Mueller. Politici z Demokratické strany nyní žádají o zveřejnění celé zprávy z vyšetřování a požadují, aby Barr o závěrech Muellerovy zprávy vypovídal před výborem.

Nic. Vůbec nic, žádné Rusko! Hysterie, smál se Trump. A pak přiložil pod kotel s Izraelem
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Společná tisková konference Donalda Trumpa a Vladimira Putina.

Anketa

Pro koho byste hlasovali ve 2. kole prezidentských voleb na Slovensku?

hlasovalo: 10456 lidí
Zvláštní vyšetřovatel FBI Robert Mueller a jeho tým téměř dva roky mapovali možné spiknutí Trumpova volebního štábu s Ruskem v období před americkými prezidentskými volbami roku 2016. Závěry svého vyšetřování Mueller v pátek večer předal ministru spravedlnosti a generálnímu prokurátorovi Williamu Barrovi. Barr nyní může rozhodnout, zdali zprávu z vyšetřování předloží v úplném znění, nebo z ní zveřejní pouze nejdůležitější závěry.

Barr část Muellerovy zprávy předložil Kongresu s tím, že některé úseky z jejího obsahu podléhají utajení, co přesně tak bude zveřejněno v Kongresu, je nyní na posouzení ministerstva spravedlnosti.

Podle agentury AP není z důkazů předložených v Muellerově zprávě jasné, zdali Trump během vyšetřování nebránil výkonu spravedlnosti. Barr uvedl, že Mueller vyhodnocení Trumpovy činnosti nechal na ministerstvu spravedlnosti. To nezanechává chladnými demokratické politiky, ti nyní tak požadují zveřejnění celého znění exponovaného dokumentu.

Demokratický předseda právního výboru Sněmovny reprezentantů Jerry Nadler chce, aby Barr brzy o závěrech Muellerova vyšetřování vypovídal před výborem. „Ve světle velmi znepokojujících nesrovnalostí a konečného rozhodování na ministerstvu spravedlnosti po vydání Muellerovy zprávy, v níž prezidenta nezprostil obvinění, budeme chtít, aby v brzké budoucnosti Barr vypovídal před sněmovním právním výborem,“ uvedl Nadler a dodal, že podle Barra vlastně mohl Trump bránit výkonu spravedlnosti; jen není dostatek důkazů, že tak činil cíleně, aby byl kvůli tomu obžalován.

Senátorka Elizabeth Warrenová, jež je též z Demokratické strany, připomněla, že zákonodárci hlasovali pro celé zveřejnění Muellerovy zprávy, nikoliv jen její shrnutí. Stejný požadavek už vznesli též demokratická šéfka Sněmovny reprezentantů Pelosiová a demokratický senátor Schumer.

Republikánský senátor Richard Burr, který předsedá senátnímu výboru pro tajné služby, požádal ministra spravedlnosti, aby z Muellerovy zprávy zveřejnil co nejvíce možných informací.

Americký prezident Donald Trump po zveřejnění závěrů Muellerovy zprávy na svém Twitteru napsal: „Žádné tajné dohody, žádné bránění výkonu spravedlnosti, absolutní a totální zproštění viny. Uchovejme Ameriku skvělou.“

A vyjádřila se i mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová, ta na Twitteru uvedla, že po dvou letech divoké antitrumpovské hysterie jsou prezident i miliony jeho podporovatelů kompletně očištěni.

Muellerův tým v rámci vyšetřování uskutečnil přes 500 domovních prohlídek, součástí jeho týmu bylo 19 právníků a 40 agentů FBI. Vyslechnuto bylo též na 500 svědků. Komentátor a bývalý poradce Baracka Obamy Van Jones v rozhovoru pro CNN přiznal, že výsledky Muellerovy zprávy vyvolaly v mnoha demokratech „smutek a zklamání“.

Prezident Donald Trump dnes taktéž podepsal dekret, v němž uznává svrchovanost Izraele na Golanskými výšinami. Tuto strategicky významnou oblast na jihozápadě Sýrie židovský stát obsadil během šestidenní války v roce 1967 a v roce 1981 ji anektoval. K podepsání tohoto dokumentu došlo během návštěvy izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v Bílém domě. O uznání tohoto sporného území Spojenými státy se spekulovalo již v průběhu minulého týdne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…