Nicolas Sarkozy vyrukoval s tvrdým plánem proti teroristům. Vzal si příklad z Gaulla

11.09.2016 10:10

Server francouzského listu Le Journal du Dimanche přinesl rozhovor s někdejším francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym, jenž se chce příští rok pokusit o návrat do pozice nejvýše postaveného politika Francie. V čase hrozících teroristických útoků je jasné, že voliče zajímá, jak se příští prezident vypořádá s hrozbami. Sarkozy tedy předkládá svůj plán.

Nicolas Sarkozy vyrukoval s tvrdým plánem proti teroristům. Vzal si příklad z Gaulla
Foto: Indiatalkies.com
Popisek: Nicolas Sarkozy

Současný prezident Francie Francois Hollande jednoho dne oznámil národu, že jsme ve válce s terorismem. Ale co konkrétního v této válce dělá? Podle Sarkozyho rozhodně nedělá dost. Žijeme v době, v níž je jen otázkou času, kdy dojde k dalšímu útoku. Musíme se také smířit s faktem, že občanům nelze zajistit absolutní bezpečnost. To je nedosažitelná iluze.

Něco však přece jen udělat lze. Lze příkladně potrestat strůjce odhalených teroristických útoků. Právní stát si na tyto lidi může „došlápnout“. „Čím déle budeme odkládat přijetí adekvátních opatření právního státu reálným hrozbám, tím méně budeme schopni zajistit bezpečnost Francouzů, což je naším prvořadým úkolem,“ prohlásil v rozhovoru Sarkozy.

Jaká opatření by tedy navrhoval on sám, pokud se stane prezidentem? „Musíme zřídit speciální antiteroristické soudy podobné soudům zřízeným (prezidentem) generálem (Charlesem) de Gaullem v roce 1963 na vypořádání se s teroristy z OAS,“ míní Sarkozy.  Organizace tajné armády (OSA) sdružovala osoby, které chtěly zabránit vyhlášení nezávislosti Alžírska na Francii. Tito lidé neváhali ve jménu dosažení svého cíle páchat ani teroristické útoky. V 60. letech minulého století byli někteří členové této organizace popraveni.

Podle Sarkozyho musíme také přehodnotit práva teroristů. Měly by vzniknout speciální vazební věznice právě pro organizátory a pachatele trestných činů. Dnešní právní stát předpokládá, že chce občas zadržet jen na vymezenou dobu a za jasných podmínek. Kdyby už dnes ve Francii existovala speciální vazební zařízení pro teroristy, podle Sarkozyho by nemuselo dojít k nedávné smrti stařičkého francouzského kněze, kterého podřízl stoupenec Islámského státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…