Niedermayer při zahájení kampaně TOP 09 ocenil bezpečnost v rámci EU

29.03.2014 18:25

Evropská unie by se neměla stát znovu jen hospodářským společenstvím, jak k tomu někteří její kritici vybízeli. Při dnešním zahájení kontaktní kampaně TOP 09 pro evropské volby to uvedl ekonom a volební lídr strany Luděk Niedermayer. Podle něj by byla chyba EU takto zužovat.

Niedermayer při zahájení kampaně TOP 09 ocenil bezpečnost v rámci EU
Foto: TOP 09
Popisek: Luděk Niedermayer

„Osobně bych se teď necítil tak bezpečně, jak se cítím, kdyby Evropská unie byla jakási zóna volného obchodu a sovětská vojska, pardon, ruská vojska by byla ochotna postupovat každý rok nějakých 500 kilometrů směrem na západ," řekl Niedermayer s poukazem na ruskou anexi Krymu. Také senátor a další z kandidátů na europoslance Jaromír Štětina je proti snižování politické dimenze EU s poukazem na sedm desetiletí Evropy bez válek.

Lidi, kteří odpovídají potřebám naší doby, tvrdí Schwarzenberg o kandidátech TOP 09

Další z volebních lídrů TOP 09 Jiří Pospíšil, někdejší místopředseda ODS, se postavil proti případnému zavedení jednotné školské politiky v rámci EU. Chtěl by ale zlepšit vzájemné uznávání vysokoškolského vzdělání v rámci zemí unie. Jako bývalý ministr spravedlnosti by se ale rád zasazoval o vytváření jednotného evropského justičního prostoru, aby se pachatelé trestných činů na území jednoho státu unie nemohli před trestem skrývat v jiném.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg představil kandidáty své strany na europoslance jako experty v oblastech svého působení a „lidi, kteří odpovídají potřebám naší doby". Podotkl, že v minulosti byli do evropských institucí mnohdy nominováni lidé, kteří svým stranám již nevyhovovali. Strany už ale vypozorovaly, že v bruselských institucích se rozhoduje o věcech, které významněji ovlivňují dění v členských státech víc, než si většina voličů myslí.

Dnešní debata byla první v rámci turné, které si kandidáti TOP 09 naplánovali. Jeho součástí budou také čtyři desítky setkání s výmluvným podtitulem „Politika se dělá u piva". TOP 09 chce kromě kontaktní kampaně oslovit voliče také prostřednictvím sociálních sítí. Na celou kampaň plánuje vydat zhruba deset milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…