Nikdo neví, co by se stalo, kdyby Británie vystoupila z EU, přiznal bývalý moderátor BBC

03.06.2016 18:46

Hostem pátečních Dvaceti minut Radiožurnálu byl bývalý moderátor BBC, dnes zaměstnanec Rádia Svobodná Evropa Ray Furlong. S Petrem Dudkem hovořil o britském referendu, o členství v Evropské unii, o kampani za Brexit a jeho možných následcích.

Nikdo neví, co by se stalo, kdyby Británie vystoupila z EU, přiznal bývalý moderátor BBC
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

Skutečné následky britského vystoupení z Evropské unie v současnosti nikdo nezná. Dozvíme se je až poté, když by vystoupila. Mnozí zastánci setrvání v EU tvrdí, že právě tato nejistota je důvodem hlasovat v referendu pro členství. Stejný argument však používají i odpůrci EU.

Furlong si myslí na základě průzkumů veřejného mínění, že v případě vystoupení Británie z EU dojde k pádu libry. Ta se propadá již teď, když vyjde najevo, že má Brexit vyšší preference než setrvání v EU.

Mnozí ekonomové však předpovídají, že Brexit Británii ekonomicky prospěje, protože ji zbaví mnoha regulací a umožní jí přistupovat nejen k obchodu více individuálně.

„Ne všichni, kteří chtějí odejít z EU, jsou napravo,“ řekl Furlong a dodal, že například Jeremy Corbyn hlasuje pro setrvání v Unii, a to i přesto, že je to jeden z největších euroskeptiků v Británii, mnozí členové jeho strany však tvrdí, že sociální jistoty měla Británie i bez EU, a tak je bude mít stále. Lidé podle Furlonga ale slyší především na to, že by země nemusela odvádět peníze do evropského rozpočtu. Jde však o pouhý zlomek veřejných peněz.

Jedním z velkých zastánců setrvání v EU jsou Skotové. Ti chtějí zachovat celistvost EU, protože je to pro ně „taková protiváha vůči Londýnu“. Ten Furlong považuje za „baštu“ zastánců členství v Unii. Obecně jsou lidé z větších měst spíše pro setrvání a lidé z venkova spíše pro vystoupení. Přesto se najdou i výjimky na obou stranách.

Velkými zastánci Brexitu jsou pak bývalý starosta Londýna Boris Johnson a šéf strany UKIP Nigel Farage. Johnson mnohdy argumentuje tím, že Británie by mohla vystoupením z EU opět získat kontrolu nad vlastními hranicemi, na což voliči slyší. Obecně celá kampaň za vystoupení je spojená spíše s problémem migrace než s čímkoliv jiným.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…