Nikdo tu za nic neodpovídá, rozčilují se advokátky. A komentují Okamurův volební tahák

15.10.2013 18:45

Požadavek po trestní a hmotné odpovědnosti politiků z volebního programu hnutí Úsvit přímé demokracie zní lahodně nejednomu voliči. Advokátka Hana Marvanová souhlasí s tím, že při škodách způsobených státu by měly nést odpovědnost osoby, které za něj jednají. Mělo by to platit i pro kauzu sKaret a ty, kteří na Ministerstvu práce a sociálních věcí rozhodovali o realizaci tohoto projektu.

Nikdo tu za nic neodpovídá, rozčilují se advokátky. A komentují Okamurův volební tahák
Foto: Daniela Černá
Popisek: Tomio Okamura reagoval i na dotazy z publika

Jedním z nejúdernějších požadavků předvolební kampaně je druhý z bodů volebního programu hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury „Osobní, hmotná a trestní odpovědnost politiků“. Píše se v něm, že za korupci a rozkrádání veřejných prostředků musí následovat trest a viníci musí být odhaleni, souzeni a přísně trestáni. Úsvit bude prosazovat uzákonění osobní, hmotné a trestní odpovědnosti politiků, soudců, státních zástupců a exekutivy.

Podle advokátky Hany Marvanové mají trestní odpovědnost politici už i teď. „Jiná věc je, že se trestní odpovědnost nevyvozuje. Pokud jde o hmotnou odpovědnost, tam je právní úprava v obecném slova smyslu nedostatečná. Když jsem byla ještě ve sněmovně, tak jsem předkládala poslaneckou iniciativu pro zpřísnění hmotné odpovědnosti. A to tak, aby když někdo za stát jedná a je způsobena škoda, tak aby neodpovídal jenom stát jako právnická osoba, ale měly by odpovídat ty osoby, které za stát jednají,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Hana Marvanová.

Hmotnou odpovědnost politiků už sněmovna před lety smetla

„Předkládala jsem to někdy v roce 2002, bylo to zpracované v paragrafovém znění jako novela, ale nebylo to tehdy přijato, když to neprošlo ani prvním čtením. Ale nevzpomínám si už, jak které strany hlasovaly. To je ale ta nedotaženost, a proto tak snadno procházejí tahle pochybení, protože za ně nikdo neodpovídá. Na tu hmotnou odpovědnost politiků musí být nový zákon, protože stávající právní úprava na ni nestačí. V případě té trestní třeba není, protože tam stačí, když budou konat vyšetřovací orgány,“ tvrdí signatářka iniciativy Veřejnost proti korupci Hana Marvanová.

V té souvislosti zmiňuje zákon, který upravuje odpovědnost státu za nesprávný úřední postup, za průtahy nebo za nezákonné rozhodnutí. „Neříkám, že to funguje pružně, ale když se lidé nakonec domůžou náhrady škody proti státu, tak by za škodu měl také někdo odpovídat. Nepochybil celý stát, ale pochybil někdo konkrétní. Mělo by to být odstupňované podle míry odpovědnosti, u zaměstnance to je čtyř a půl násobek platu, ve funkcích obsazovaných jmenováním, kde jsou vysoce nadprůměrné platy, by měla být i nadprůměrná hmotná odpovědnost,“ domnívá se advokátka.

Při způsobené škodě politiky by věc šetřily pojišťovny

Na zajímavou možnost v souvislosti s výkonem politické funkce upozorňuje advokátka Klára Samková. „Vycházím z toho, že každý má nést za svou činnost zodpovědnost. I já jako advokátka ji nesu a politik je také výkon povolání a minimálně by ta odpovědnost měla být jištěna obdobným způsobem jako odpovědnost moje, kdy já jsem pojištěna na 50 milionů ročně v rámci odpovědnosti za škodu. Zatímco politici rozhodují o stovkách milionů, ba miliardách, ale pojištěni nejsou,“ říká pro ParlamentníListy.cz Klára Samková.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

V takovém případě by politici mnohá svá rozhodnutí určitě víc zvažovali. „Jsem přesvědčena, kdyby věc pak šetřila třeba pojišťovna Alianz se sídlem v Bavorsku, tedy v Mnichově, tak bychom se dozvěděli velmi snadno, zda se jednalo, či nejednalo o pojistný podvod. A zda se jednalo o uměle způsobenou škodu, nebo ne. A myslím, že bychom se v řadě případů ani nestačili divit,“ podotýká advokátka Klára Samková.

Počínání Parkanové je úplnou degradací vykonávané funkce

Nyní se někteří politici na vrcholové funkce doslova třesou, i když nemají potřebnou kvalifikaci, protože si myslí, že jim za pochybná rozhodnutí nic nehrozí. „Připomenu kauzu Vlasty Parkanové, o které Miroslav Kalousek prohlásil, že ona jen podepisovala a vlastně tomu vůbec nerozuměla. To je přece úplně pod lidskou důstojnost. Ti lidé, kteří se ucházejí o tyto vysoce politické posty prostě musí vědět, že politickou, trestní i hmotnou odpovědnost budou mít,“ konstatuje Klára Samková.

Podle ní není možná praxe, aby ten, kdo rozhoduje o veřejných financích, dostal na stůl portfolio se smlouvami a tajemník mu jen řekl, aby to podepsal, že je to všechno ošetřené. „To se, pokud je mi známo ze sdělovacích prostředků, stalo v kauze Parkanová. Ona to prostě podepsala. To ale není možné, to je úplná dehonestace a degradace veřejné funkce. Proto je nutné, aby těmto lidem byla osobní odpovědnost připomenuta,“ myslí si advokátka Klára Samková.

Když nespáchal trestný čin, nemusí politik škodu hradit

Lídr hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura považuje za záměr, že máme v zákoně mezeru, kdy politik má ze zákona povinnost hospodařit s péčí řádného hospodáře, ale skutečnost je jiná.  „V trestním zákoníku to je. Ale známe případy, že by to bylo uplatňováno? Ne! Ale chybou je, že pokud není prokázáno, že je někdo pachatelem trestného činu, tak pak neodpovídá vůbec. To si myslím, že je špatně, protože on by měl odpovídat i hmotně, nejen trestněprávně,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz advokátka Hana Marvanová a připomíná kauzu sKaret, na což ministerstvo práce nemělo mandát.

„To by předtím musel být schválen zákon, který to umožňuje. Neříkám, že to byl trestný čin, ale hmotnou odpovědnost by někdo nést měl. Je absurdní, když prodavačka, které v pokladně chybí peníze, tak to musí zaplatit někdy i do koruny, nebo ten čtyř a půl násobek, což znamená, že je de facto čtyři-pět měsíců bez platu. A ten, kdo hospodaří se stovkami milionů, tak odpovědnost nenese. Bylo by to hlavně preventivní opatření, aby odpovědné osoby mnohem víc zvažovaly, zda zadají předraženou zakázku nebo rozjedou projekt, kterým státu vznikne škoda,“ míní Hana Marvanová.

Na úhradě škody za sKarty by se měli podílet lidé z ministerstva

Právě na podobné případy míří výrok Tomia Okamury, že když ministr nechá předražit zakázku, tak ten rozdíl zaplatí všichni, co se pod to podepsali. „To je řečeno zjednodušeně, měli by to být ti, kteří jsou za to skutečně zodpovědní. To se musí zjistit kdo. Ale jinak souhlasím. A vrátím se znovu k sKartám. Ten projekt se zrušil, ale Česká spořitelna, pokud vím, si bude nárokovat přes sto milionů nebo ještě víc. A proto si myslím, že by se osoby odpovědné na Ministerstvu práce a sociálních věcí měly podílet na úhradě této škody,“ říká advokátka Hana Marvanová.

„Já se domnívám, že politik má povinnost hospodařit s péčí řádného hospodáře již nyní. Ale to, že tak nejsou zatím hodnoceny jeho kroky, vyplývá z nedostatečné připravenosti policie, která si honí politické body na absurdních případech, ale tam, kde by měla zasáhnout, tak nekoná. Chtělo by to ale komplexnější úpravu včetně úpravy zákona o soudních znalcích a tlumočnících, protože někteří politici se též zaštiťují různými znaleckými posudky. Ale to, co je někdy jako znalecký posudek akceptováno, s tím bych já vyhnala svoji patnáctiletou dceru, kdyby mi něco takového přinesla,“ prohlašuje Klára Samková.

Kdo se bojí rozhodovat, nemá v politice co pohledávat

V atmosféře až protikorupční hysterie už zaznělo od některých komunálních politiků, že se bojí přidělovat veřejné zakázky, aby za své rozhodnutí nebyli popotahováni. „Kdo se bojí, nesmí do lesa. Tak nemůžou politiku dělat. Chápu, že život v situaci neustálého podezírání je velmi obtížný. Ale proto to musí být silné osobnosti. I když na druhou stranu se může stát, že nám budou kandidovat už jen samí bílí koňové, kteří budou řízeni kmotry ze zákulisí. Ale snad jde ten systém přenastavit tak, aby bylo zřejmé, co za čím je a kdo se za kým skrývá,“ dodává advokátka Klára Samková.



Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…