Nikdy v historii ČR se tolik neumíralo. Řada úmrtí oficiálně nemá příčinu

15.06.2021 22:04

Česko v letošním prvním čtvrtletí eviduje 46 437 úmrtí. Jedná se o nejtragičtější čtvrtletí od vzniku samostatné ČR. Meziročně bylo úmrtí o 54 procent více. Do počtu zemřelých se ve velkém promítlo onemocnění covid-19, i když u celé řady úmrtí není známa příčina, informuje server Echo24.cz.

Nikdy v historii ČR se tolik neumíralo. Řada úmrtí oficiálně nemá příčinu
Foto: Jičínská nemocnice
Popisek: Oddělení pro pacienty s podezřením na COVID-19 v jičínské nemocnici

Data o úmrtích jsou porovnána z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) od roku 1992. Rekord je zaznamenán i v počtu obyvatel Česka, který klesl zpět pod hranici 10,7 milionu lidí, nad níž se dostal loni v červnu.

V historii České republiky se čtvrtletní počet zemřelých dostal přes 40 000 pouze dvakrát. Kromě prvního kvartálu letošního roku to byly i poslední tři měsíce loňského roku. Statistici příčinu úmrtí nezveřejňují, v letošním prvním kvartálu ale podle ministerstva zemřelo s koronavirem 14 997 lidí.

Původní zdroj ZDE.

Značná část úmrtí v loňském roce byla zřejmě způsobena přímo nemocí covid-19, u řady z nich ale příčina nadále není známa.

Závěrečná zpráva Ministerstva zdravotnictví o úmrtí za rok 2020 měla vycházet z předběžné analýzy zveřejněné v listopadu, která vyšla ze spolupráce ÚZIS, ČSÚ a Ministerstva zdravotnictví a zkoumala data o úmrtí za první pololetí, tedy zhruba od počátku epidemie do září minulého roku.

Z analýzy vzorku 407 případů úmrtí tehdy vyplynulo, že byl s velkou pravděpodobností příčinou covid-19 ve 27 % případů, z 9 % šlo o úmrtí bez souvislosti s nákazou (tedy například autonehody, srdeční infarkt) a v 64 % pak o spojení koronaviru a dalších chronických chorob. Mezi nejčastější pak patřily ischemická choroba srdeční, diabetes, chronické kardiovaskulární choroby a nádory. Podobná čísla udávala i předběžná analýza období od září do listopadu.

Ministerstvo zdravotnictví by mělo podrobnou analýzu úmrtí spojených s covidem-19 zveřejnit během června.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…