Nízké teploty ohrozí seniory. Hlavně při koupání, přišlo varování

22.08.2022 12:13

Ministr průmyslu za STAN Jozef Síkela přišel s návrhem na udržování nižších teplot v bytě v případě, že do Česka nepoteče žádný plyn z Ruska. Deník Právo však upozorňuje, že ministrovy nápady mohou ohrozit seniory, kteří jsou poněkud zimomřivější a nápady na nižší vytápění bytů mohou ohrozit jejich zdraví.

Nízké teploty ohrozí seniory. Hlavně při koupání, přišlo varování
Foto: pixabay.com
Popisek: Topení - ilustrační foto

Viceprezidentka Asociace poskytovatelů sociálních služeb a ředitelka Domova U Biřičky Daniela Lusková v rozhovoru pro deník Právo prohlásila, že navrhovaná vyhláška je vůči seniorům příliš přísná, a to především při koupání.

Více ZDE

„Kritická hodnota je zejména u koupelny, kde se teplota oproti stávající vyhlášce snižuje o 4 stupně (na 20 stupňů), pokud nastane energetická nouze. Pro křehké devadesátileté klienty, kteří mají spoustu geriatrických syndromů, k nimž patří i porucha termoregulace, jsou ty čtyři stupně hodně významné... Dvacet stupňů je pro tyto křehké lidi opravdu málo a může dojít k ohrožení jejich zdraví a života,“ poznamenala ředitelka s tím, ž pobytová zařízení pro seniory by měla být z vyhlášky úplně vyloučena.

Asociace prý zvažuje pro dobu krize nákup dalších dek a přímotopů na ohřev vody a důležitých prostor.

V tuto chvíli prý navíc domovy pro seniory nemají vybavení na to, aby v pokojích udržovaly 20 stupňů a na schodištích jen 10, jak to požaduje plánovaná vyhláška. Domovy nemají ani dost finančních prostředků k tomu, aby se mohly patřičně vybavit.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…