Nizozemská novinářka v Řecku má problém. Ukrývala mladého Afghánce. Přišla policie

24.06.2021 19:15

Nizozemská novinářka Ingeborg Beugelová byla zatčena na řeckém ostrově Hydra kvůli podezření „umožnění nelegálního pobytu cizince v Řecku“. Žil u ní uprchlík z Afghánistánu. „Zadrželi mě, jako bych byla nějaká smrtící teroristka. Dokonce mě ani nepustili domů, abych si vzala prášky a deodorant,“ zlobila se.

Nizozemská novinářka v Řecku má problém. Ukrývala mladého Afghánce. Přišla policie
Foto: Repro YouTube kanál africanews
Popisek: Migranti na italském ostrově Lampedusa

Anketa

Má Robert Šlachta vaši důvěru?

56%
37%
hlasovalo: 16628 lidí
Na řeckém ostrově Hydra byla zatčena nizozemská novinářka působící v Řecku za to, že u sebe doma ubytovala afghánského žadatele o azyl, a pokud bude obviněna a odsouzena, podle Guardianu jí hrozí až rok vězení. Jednašedesátiletá Ingeborg Beugelová, korespondentka nizozemských novin, která žije na ostrově Hydra téměř 40 let, byla 13. června zatčena a obviněna z „umožnění nelegálního pobytu cizince v Řecku“. Za toto obvinění jí hrozí 12 měsíců vězení a pokuta 5 000 eur.

Beugelová uvedla, že byla zatčena poté, co obyvatelé ostrova upozornili policii na přítomnost Fridoona, 23letého žadatele o azyl z Afghánistánu. Fridoon u ní pobýval, zatímco se odvolával proti zamítavému rozhodnutí o udělení azylu. „Několik rozzlobených ostrovanů jim (policii) zavolalo, že mám ve svém domě ‚podezřelý‘ vztah s ‚ilegálem‘,“ uvedla Beugelová.

Celý článek ZDE:

„Zadrželi mě, jako bych byla nějaká smrtící teroristka. Dokonce mě ani nepustili domů, abych si vzala prášky a deodorant,“ zlobila se.

Beugelová a Fridoon byli přes noc zadržováni v Hydře, než byli společně převezeni do Athén. Beugelová uvedla, že není tajemstvím, že Fridoon u ní bydlel a že se jeho příběhem zabývala jako novinářka.

Anketa

Je Alena Schillerová dobrá ministryně financí?

69%
28%
hlasovalo: 8750 lidí

„Celá ta věc se ‚skrýváním‘ je směšná,“ řekla. „Existují dopisy ze soudního řízení z ledna 2020, v nichž se píše, že se o něj starám a platím mu právníka a lekce řečtiny,“ řekla. Beugelová uvedla, že Fridoonova původní žádost o azyl v Řecku byla zamítnuta kvůli problémům s překladem při pohovoru.

„Nebyl schopen domluvit si schůzku s řeckou azylovou službou. Volá už několik měsíců a nedostal odpověď,“ vysvětlila.

Beugelová uvedla, že se domnívá, že její zatčení je v souladu s dalšími stížnostmi na obtěžování novinářů ze strany policie a řeckých úřadů. Vassilis Papadopoulos, Beugelové právník, uvedl, že trestný čin, z něhož byla Beugelová obviněna, se nejčastěji používá při stíhání případů převaděčství. Uvedl, že představuje „zpřísnění“ oficiální reakce na uprchlíky a žadatele o azyl v Řecku.

Beugelová a Fridoon byli mezitím propuštěni. Datum soudu Beugelové ještě nebylo oznámeno poté, co bylo kvůli omezením spojeným s koronavirem odloženo na říjen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…