Nizozemský poslanec Wilders bude souzen za podněcování k nenávisti

18.12.2014 13:18

Nizozemská prokuratura se rozhodla soudně stíhat nizozemského protiislámského poslance Geerta Wilderse za podněcování k nenávisti, a to jeho výroky vůči marockým přistěhovalcům. Informovaly o tom zahraniční agentury.

Nizozemský poslanec Wilders bude souzen za podněcování k nenávisti
Foto: Mwl.nl
Popisek: Kontroverzní nizozemský politik Geert Wilders

Šéf parlamentní krajně pravicové Strany pro svobodu (PVV), která vede v místních průzkumech veřejného mínění, bude obviněn z rasového urážení skupiny obyvatel a podněcování k diskriminaci a nenávisti, upřesnila prokuratura v prohlášení.

Wilders je terčem kritiky od března, kdy na setkání s voliči prohlásil, že se v zemi zasadí o snížení počtu přistěhovalců z Maroka. "Méně, méně, méně," skandovali tehdy v Haagu Wildersovi stoupenci, když se jich Wilders zeptal, zda chtějí více, nebo méně Maročanů v tomto městě. "Postarám se o to," slíbil davu šéf PVV, který v minulosti provokoval především výpady proti muslimům a islámu.

Wilders vinu odmítá, neřekl prý nic špatného

Kvůli výroku se hned stal v zemi terčem bezprecedentní vlny kritiky a žalob. Několik významných členů PVV dokonce stranu kvůli tomu opustilo. Po rozruchu kolem Wildersova napadení obyvatel marockého původu, kterých v Nizozemsku žije kolem 370.000, PVV přišla nejspíš i o některé voliče.

Wildersova slova na adresu Maročanů vzápětí odsoudil i premiér Mark Rutte a řada dalších politiků. "Wilders skutečně překročil meze a měl by se za to stydět," uvedlo v otevřeném dopise vedení soukromé televizní stanice RTL.

Wilders veškerou kritiku odmítl. "Neřekl jsem nic špatného, ničeho nelituji a nikomu se za nic omlouvat nebudu," prohlásil na jaře kontroverzní politik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…