No konečně zazněla pravda, ocenil expert debatu u Jílkové. Šlo o nápor imigrantů na náš pracovní trh

02.10.2015 8:51

„Objektivní, férová a pragmatická diskuze, kterou Jílková zvládla. I proto, že tam komunikovali hodně lidé z byznysu. Ani politik nemlžil a vysokoškolačka nebyla kupodivu hysterická. Šlo o jasnou plichtu, žádná strana nevyhrála ani neprohrála. A konečně se mluvila pravda,“ ohodnotil pro ParlamentníListy.cz mediální expert Jiří Mikeš pořad České televize Máte slovo s Michaelou Jílkovou vysílaný první říjnový den.

No konečně zazněla pravda, ocenil expert debatu u Jílkové. Šlo o nápor imigrantů na náš pracovní trh
Foto: Hans Štembera
Popisek: Občané v pořadu Máte slovo

Těžkou otázku měl zodpovědět pravidelný čtvrteční pořad České televize Máte slovo s Michaelou Jílkovou. Berou nám cizinci práci? Jak je možné, že v době, kdy u nás registrujeme 450 tisíc nezaměstnaných, je v Česku 103 tisíc volných pracovních míst a firmy hledají pracanty i v zahraničí? Pod taktovkou zkušené moderátorky Michaely Jílkové diskutovali Jaroslav Hanák, předseda Svazu průmyslu a dopravy, senátor Jaroslav Zeman (ODS), personalista Tomáš Surka, podnikatel Jan Heřmanský, odborář Vít Samek a dispečer ostrahy Ladislav Kašuka. Z diváků se nejvíce prosadili Marcel Winter z Česko-vietnamské společnosti a Jiří Kohout, který se snaží najít práci pro dlouhodobě nezaměstnané. Ten se také nejvíce líbil mediálnímu expertovi Jiřímu Mikešovi. 

A jéje, politik. Ale byl také z byznysu. Takže nemlžil

„Myslím, že argumentační souboj skončil plichtou. Obě strany se chovaly férově. I ten politik byl z byznysu, takže nikdo nemlžil,“ upozornil Mikeš. Politikem myslel senátora Zemana, který je také starostou Albrechtic v Jizerských horách, kde šéfuje fabrice, která vyrábí dřevěné hračky. „Nejlepší z nich se mi ale jevil Jiří Kohout z Přerova. Objektivní, rozumný,“ pochválil ho mediální expert.

O POŘADU SI PŘEČTĚTE ZDE

Nepřehlédnutelným dojmem působil Jaroslav Hanák. „To je typický lídr, bagr,“ vypozoroval Jiří Mikeš. Personalista Surka? „Slušný člověk, ale trochu soft. Nezklamal však,“ vyjádřil se k němu Mikeš. „Překvapil mě Zeman. Říkal jsem si: a jéje, politik. Ale on je taky z byznysu. Takže byl dobrý,“ konstatoval.

Bylo vidět, že odborář se vyzná

Ladislav Kašuka, který za diváky hájil české zaměstnance s tím, že mají nízké platy, podle Mikeše podal standardní výkon, i když mohl být tvrdší. „U místopředsedy odborů Víta Samka bylo vidět, že se vyzná. Vystupoval jako odborář. Oproti podnikatelům ale měl méně argumentů,“ vysvětlil.

Podnikatel Jan Heřmanský ze Svitav se podle Mikeše prezentoval jako velice zkušený, rozumný člověk. „Velice mě zaujal Marcel Winter z Česko-vietnamské společnosti. Mluvil věcně, nic se mu nedalo vytknout. Navíc způsobil to, že se začalo mluvit o vládní politice,“ upozornil. Winter totiž poukázal na základ problémů, se kterými se české firmy potýkají. Že jim chybí lidé hlavně ve strojírenském průmyslu, totiž způsobil zásah do českého učňovského školství v devadesátých letech minulého století.  

Vysokoškolačka nebyla kupodivu hysterická

Za nezaměstnané nejvíce mluvila vysokoškolačka z oboru cestovního ruchu. „Kupodivu nebyla hysterická. Protože doposud se v tomto pořadu často vyskytovali vysokoškoláci hysterici a křiklouni,“ domníval se Mikeš. Povšiml si i z publika promlouvajícího šéfa podniku Kulovaného či mladé Vietnamky. „Ta chtěla sdělit, že kdo práci chce, tak si ji najde. Mluvila evidentně za pracovité Asiaty,“ konstatoval.

„Šlo o objektivní a férovou diskuzi, kterou Jílková zvládla. I proto, že tam byli lidé z byznysu. Jednalo se o jasnou plichtu, žádná strana nevyhrála ani neprohrála. Protože se konečně mluvila pravda,“ ohodnotil mediální expert.

Snad jen zástupce dlouhodobě nezaměstnaných chyběl, aby vysvětlil svůj pohled na věc. Neb nezaměstnaná výše zmíněná vysokoškolačka je bez práce dle svých slov 14 dní. „Asi je těžké takového člověka najít, který by byl i komunikačně na úrovni,“ domníval se Jiří Mikeš. 

Možná, že v dnešní době diváci počítali, že se bude více řešit problém imigrační vlny a jeho náporu na náš pracovní trh. „Bylo to jen lehce naznačeno. I to, že vlastně jít k nám zatím nemá nikdo příliš zájem. Ale je to asi i právě tím, že tam diskutovali hodně lidé z byznysu, kteří místo emocí uvažují pragmaticky,“ uzavřel mediální expert Jiří Mikeš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…