Nord Stream 1 i 2 na dlouho kaput. „Plyn na příděl,“ zaznělo vzápětí

28.09.2022 21:45

Plynovody Nord Stream 1 a Nord Stream 2 mohou být tak poškozené, že už je nikdy nebude možné použít, uvádějí německé bezpečnostní služby k možná fatálně poškozenému potrubí výbuchy. Nyní hledají stopy na satelitních snímcích, informuje deník The Daily Telegraph. „EU by v dodávkách plynu měla přijmout krizové řízení a přídělový systém na plyn,“ dodává k této informaci spolek Konec uhlí – Nová energie.

Nord Stream 1 i 2 na dlouho kaput. „Plyn na příděl,“ zaznělo vzápětí
Foto: Repro Youtube
Popisek: Únik plynu z plynovodu Nord Stream

Bezpečnostní orgány v Berlíně se domnívají, že tři části plynovodů Nord Stream 1 a 2 již nikdy nebudou použitelné poté, co tři podvodní exploze způsobily obrovské úniky nebezpečného metanu, protože se do potrubí dostalo velké množství korozivní slané vody, píše The Daily Telegraph.

Zahraniční složka německých tajných služeb se domnívá, že podezřelou sabotáž mohl provést pouze státní subjekt, a zahájila analýzu satelitních snímků pohybu lodí, aby našla stopy k explozím.

Jednou z teorií je, že výbušniny na potrubí mohli nastražit potápěči, uvedl list Tagesspiegel. Spolková policie zpřísňuje ostrahu německých teritoriálních vod se zvláštním důrazem na kritickou infrastrukturu, posilují se pobřežní hlídky a na místo výbuchů bylo vysláno námořnictvo.

Krizový štáb složený z německého kancléřství a několika ministerstev se nyní zabývá zvýšením ochrany terminálů na zkapalněný plyn, které mají zásadní význam pro příjem alternativních dodávek k ruskému zemnímu plynu.

Ministr hospodářství Robert Habeck uvedl, že existuje riziko dalších sabotáží. „Kritická infrastruktura je samozřejmě potenciálním cílem,“ řekl k podezřelé „ruské sabotáži“.

Spolek Konec uhlí v čele s exministrem a energetickým expertem Vladimírem Budinským klade v této souvislosti důraz na přijetí krizového řízení v dodávkách.

„Podle německých odborníků už Nord Stream 1 a jedna větev Nord Stream 2 nikdy nebude fungovat, do potrubí vniká slaná voda a poškození bude neopravitelné. Cena plynu odpoledne na burze TTF opět vzrostla. EU by v dodávkách plynu měla přijmout krizové řízení a přídělový systém na plyn,“ uvádí organizace na svém twitteru.

Ministerstvo obrany uvedlo, že Německo vyslalo na pomoc při vyšetřování narušení plynovodu námořní plavidla, a dodalo, že „údajný sabotážní čin“ poukazuje na zranitelnost kritické infrastruktury. „Okolnosti této znepokojivé události musejí být nyní rychle objasněny a odpovědné osoby identifikovány,“ uvedla ministryně obrany Christine Lambrechtová.

Pátrání v hloubce 80 metrů bude však velmi obtížné kvůli bezpečnostním obavám z úniku metanu, který může způsobit požár a potopit loď.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…