Norové se předvedli, zuří europoslanec Zdechovský. Starší syn Michalákové dostal tajně norské občanství, aby se celá kauza zamotala ještě víc

12.07.2017 20:46

Ministerstvo zahraničí chystá další diplomatickou nótu pro Norsko kvůli případu bratrů Michalákových. Starší z chlapců totiž dostal norské občanství. Podle europoslance Tomáše Zdechovského tak Norové učinili tajně a ukázali přitom svou vlastní nedemokratičnost.

Norové se předvedli, zuří europoslanec Zdechovský. Starší syn Michalákové dostal tajně norské občanství, aby se celá kauza zamotala ještě víc
Foto: wikipedia
Popisek: Norská vlajka

České úřady chtějí norskou stranu upozornit na to, že hoch zůstává dál i českým občanem. S odvoláním na mluvčí ministerstva Irenu Valentovou o tom informoval server iRozhlas.cz. Europoslanec za lidovce Tomáš Zdechovský se kvůli tomu čílil na Facebooku. „Tajným udělením norského občanství Denisovi Michalákovi Norsko ukázalo svoji nedemokratičnost,“ napsal Zdechovský na Facebooku a zároveň použil emotikon „cítím se vytočeně“.

„Toto svévolné a s nikým nekonzultované rozhodnutí norské strany považuji za naprosto bezprecedentní. Norsko jen dokázalo, jak moc je nedemokratickou zemí, a v tomto konkrétním vysoce exponovaném případě jde skutečně o krádež dětí, jinak si nedokážu vysvětlit, proč nemohli počkat do Denisových 18. narozenin, aby se sám rozhodl,“ rozepsal se na adresu Norů Zdechovský. Matku Michalákovou o tom norské úřady podle Zdechovského vůbec neinformovaly. „Norsko chce legalizovat krádež dětí Michalákových. Rozhodnutí o udělení občanství Denisovi je neakceptovatelné,“ napsal na Facebooku.   

Norská sociální služba odebrala české matce a otci dnes dvanáctiletého Denise a osmiletého Davida v roce 2011 kvůli podezření na zneužívání, zanedbávání a týrání. To se nepotvrdilo, soud ale považoval zjištění za závažná a děti nechal u pěstounů. Hoši vyrůstají odděleně ve dvou rodinách. O zbavení Michalákové rodičovských práv k oběma synům rozhodly předloni norské úřady, otci práva ponechaly. Matka s odvoláními u vyšších instancí neuspěla a chystá stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Její minulou stížnost štrasburský soud nepřijal. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) už dřív řekl, že ČR teď Michalákovou ve Štrasburku podpoří.

 

Podle serveru iRozhlas.cz ministerstvo dostalo oznámení o udělení norského občanství staršímu chlapci od českého velvyslanectví na konci června. Ambasádě informaci zaslalo norské ředitelství cizinecké služby. Hoch má nyní občanství dvě.

Ministerstvo zahraničí Norsku kvůli kauze zaslalo už několik nót, nyní to chce kvůli udělení občanství staršímu ze synů udělat znovu. „Norsko musí respektovat, že chlapec je zároveň i českým občanem, tedy Norsko musí respektovat pravomoci českých orgánů ve vztahu ke svému občanovi včetně pravidel mezinárodního práva o konzulární ochraně poskytované Českou republikou svým občanům,“ citoval iRozhlas.cz mluvčí ministerstva Irenu Valentovou.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Premiér na jaře řekl, že se Česko pokusí poměry bratrů Michalákových v Norsku prošetřit. Česká strana měla také znovu požádat norské úřady o to, aby chlapci měli vazby s českým prostředím a učili se česky.

Michaláková se vrácení synů domáhá i v Česku. Hodonínský okresní soud před pár týdny ale řízení o úpravě péče po rozvodu rodičů zastavil. Zdůvodnil to tím, že hoši žijí v Norsku, takže mu nepřísluší o nich rozhodovat a řeší to norské instituce. Stejně postupovali hodonínští soudci už v roce 2015, případ jim ale vrátil krajský soud. Advokáti rodiny poukazovali na to, že i když chlapci i matka bydlí v Norsku, mají české občanství.

Právníci a zastánci Michalákové mluví o tom, že žena o rodičovská práva v Norsku přišla proto, že o případu informovala ve sdělovacích prostředcích. Český rozhlas ale už dříve citoval z rozsudku norského krajského soudu, podle něhož matka využívala média na úkor soukromí svých synů. Norské úřady se k případu od počátku nevyjadřují. Informace o kauze poskytují podporovatelé Michalákové. Podle některých médií a expertů tak není možné si udělat jasný názor jen podle stanoviska jedné strany. Norské velvyslanectví už dříve na svém webu napsalo, že média nemusejí věc představovat „na základě všech relevantních informací“ a norské instituce kvůli povinnosti mlčenlivosti a s ohledem na ochranu soukromí chlapců nemohou „reagovat na nesprávná tvrzení“.

Zdroj: ČTK

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: maz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …