Norská inspirace: Nymburská radnice se více otevře svým občanům

02.10.2011 14:24

Nymburská radnice se snaží v komunikaci se svými občany dosáhnout podobného standardu, jaký poskytují města ve vyspělejších zemích Evropy. Při plánování nové dopravní sítě tak budou úředníci vycházet z doporučení samotných obyvatel města. Nymburští dostanou o poznání větší možnost k ovlivňování svého okolí, než na jakou jsou zvyklí.

Norská inspirace: Nymburská radnice se více otevře svým občanům
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Lidé na farmářských trzích

Dopravní infrastruktura patří k dlouhodobě největším problémům tohoto středočeského města. Radnice se nyní spolu s občany snaží přijít na to, jak situaci zlepšit - plánuje například rozšíření sítě cyklostezek a odklon husté dopravy z centra města. Sami obyvatelé pak navrhnou, jakým způsobe chtějí cestovat. Dostanou přitom i možnost vlastnoručně zakreslit do městské mapy cyklostezky či parkoviště.


„Veřejnost dostane určitý prostor vyjádřit se k jednotlivým problémům tak, jak je vnímá. Ale máme připraven i určitý program pro studenty a dále pak, až se sejdou některé podněty, tak by bylo interaktivní projednání s občany," vysvětlil místostarosta Zdeněk Vocásek reportérům Českého rozhlasu.

Místo papírování Facebook

Nymburská radnice se inspirovala praxí v severní Evropě, kde občané často osobně řeší problémy kolem veřejného prostoru. Obyvatelé Nymburku si však na vstřícnější postup nestihli uvyknout. „Jsem tak trošku zklamán z našich občanů. Nechci říct, že občané s námi nekomunikují, ale do jisté míry je třeba naučit se komunikovat s občanem. Ač jsou zastupitelstva samozřejmě otevřená občanům, tak valná účast není," stěžuje si Vocásek.

Místostarosta Nymburka se nedávno účastnil studijního pobytu v Norsku. Tam si všiml, že místní zastupitelé tráví čas například chatováním s místními a lokální problémy řeší za pomoci spoluobčanů na Facebooku. V Čechách přitom komunikace probíhá v tom lepším případě přes noviny, v horším vůbec.

 

Čtěte také:

Otrokovice: Uznání za nejvyšší spokojenost podnikatelů s prací radnice 

Zlín: Radnice opravuje chodníky o 40 procent levněji než v minulosti 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dát důchodcům to, co dáváme na Ukrajinu, tak jezdí na Mallorcu!“ Pravda bolševika ze Slavonic

15:30 „Dát důchodcům to, co dáváme na Ukrajinu, tak jezdí na Mallorcu!“ Pravda bolševika ze Slavonic

„Na Ukrajině jsem byl dvakrát a žádná demokracie tam nikdy nebyla. Vypadalo to tam, já byl v Ivanofr…