Norská sociálka odebrala rodičům čerstvě narozené dítě. Důvody jsou šokující: Matka je neslyšící a žije s cizincem

13.05.2018 10:46

Norský úřad na ochranu dětí Barnevernet je po světě známý svým poměrně radikálním přístupem k odebírání dětí z jejich rodin. Pokud úředník v Norsku usoudí, že se rodina není schopná o dítě starat, bez milosti ho z rodiny vytrhne. Své o tom ví rodina Lidických ze Slovenska.

Norská sociálka odebrala rodičům čerstvě narozené dítě. Důvody jsou šokující: Matka je neslyšící a žije s cizincem
Foto: wikipedia
Popisek: Norská vlajka

V Česku vešly ve známost praktiky norského Barnevernetu především skrze případ paní Evy Michalákové, která přišla o dva syny. Úřad jí je odebral s tím, že se o děti není schopna starat. Paní Michaláková s Barnevernetem řadu let vedla právní bitvy, ale většinu z nich prohrála. Byla to pro ni bezesporu noční můra.

Obdobnou noční můru teď podle informací serveru Blesk.cz zažívá rodina Lidických ze Slovenska. Maminka pochází z Norska a sama vyrůstala v dětských domovech. Je neslyšící. A ještě žije s cizincem – Slovákem. To jsou podle Barnevernetu tři důvody postačující k tomu, že byla z rodiny odebrána čerstvě narozená holčička Maxine.

„Prvotní podnět na odebrání miminka kvůli podezření na zanedbání dítěte daly pracovnice Barnevernetu 20. ledna 2015 okamžitě po narození Maxine. Tedy v okamžiku, kdy byla rodina ještě v porodnici, a úřednice tak vůbec nemohly předvídat, jak rodina bude fungovat. Dítě pak rodině definitivně odebraly 26. března 2015. V rozhodnutí o odebrání jsou uvedeny tyto důvody: strach o psychické zdraví matky, která v dětství prošla pěstounskou péčí a je neslyšící, odmítnutí rodičů pobývat s dítětem v zařízení určeném k monitorování rodin a obava z vycestování rodiny na Slovensko, kde by úřednice Barnevernetu nemohly pozorovat vývoj dítěte,“ píše server.

Soud sice v roce 2016 úřadu nařídil, aby dítě rodičům vrátil, ale zaměstnanci to odmítli udělat. A na další soudní rozhodnutí se čekalo dlouhých 13 měsíců. Druhý soud už vyhrál Barnevernet.

Příběh Maxine serveru popsala její babička Janka, kterou osud její vnučky velmi zasáhl. Častokrát prý musela zadržovat slzy. Babička nechápe, proč soud rozhodl tak, jak rozhodl. Odebrat matce dítě jen proto, že jde o neslyšící maminku, která má za muže cizince, se jí zdá absurdní. Jí osobně se navíc stalo, že když chtěla svou vnučku vidět, pracovnice Barnevernetu na ni zavolali policii. Na setkání s dítětem se totiž chtěla dostavit tajně, bez předchozího povolení pro ni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…