Norsko, to je země. Šestileté dítě si tu může přes internet požádat o změnu pohlaví

08.10.2016 10:35

Nad dvěma novými zprávami, které v poslední době přišly z Norska, se na svém blogu na serveru iDnes.cz zamýšlí europoslanec Tomáš Zdechovský.

Norsko, to je země. Šestileté dítě si tu může přes internet požádat o změnu pohlaví
Foto: Archiv TZ
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Upozorňuje, že Norsko tento týden přijalo dvě zajímavá rozhodnutí. První povolí už 6letým dětem změnu pohlaví přes jednoduchý online formulář, druhé jim pro změnu zakazuje podávat stížnosti k OSN.

Zdechovský připomíná, že v roce 2011 se 29 zemí dohodlo, že děti budou moci podávat stížnosti k dětskému výboru při OSN a dožadovat se tak dodržování dětských práv, které se mohly např. týkat šikany či ochrany jejich práv. Norsko to tehdy podporovalo. Ale po tvrdé kritice jejich systému však náhle od dohody odstoupilo a řeklo, že norské děti toto právo prostě mít nebudou.

Celý text je ZDE

Poradce UNICEFu v Norsku Ivar Stokkereit na chvíli zapomněl pět chválu na norskou péči o děti a toto rozhodnutí předsedkyně vlády Erny Solberg a ministra zahraničí Brendeho komentuje jako „extrémní zklamání“ a „velmi politováníhodnou věc“. „Přeloženo z diplomatické řeči: ‚Vy jste se zbláznil.‘ Konvence měla posílit již tak obrovská práva dětí demokratického Norska, a proto nikdo nechápe, jak vláda nemůže chtít, aby norské děti mohly mít stejná práva jako děti dánské, finské či německé,“ podotýká europoslanec.

Ministr zahraničí Brende oponoval s tím, že dětská práva v Norsku jsou chráněna dostatečně a soudy naprosto ctí „nejlepší zájem dítěte“. „Přeloženo z diplomatické řeči: ‚UNICEFe, nekecej nám do toho!‘ Navíc prý neví, co by tato možnost udělala v reálu, vše je příliš nejisté... Přeloženo z diplomatické řeči: ‚Nenecháme si do toho od nikoho kecat,‘“ poznamenal Zdechovský.

„Takže očividně ze strachu z toho, že by si děti mohly stěžovat na zbytečná odebrání Barnevernetem a soustavné porušování jejich práva být s biologickými rodiči, norská vláda zakáže stížnosti. Naopak jim ale něco výjimečného povolí – změnu pohlaví doslova podle toho, jak se ráno vyspí. Už šestileté dítě si bude moci pomocí on-line aplikace měnit své pohlaví,“ píše dále Zdechovský.

Závěrem s nadsázkou dodává: „A už mi prosím nepište, že nemám rád Norsko. Není to pravda. Čím více objevuji jeho krásu, tím více jsem rád Čechem.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…