Nouzový stav do konce května, navrhl Fiala. Peníze pro ty, kdo ubytují Ukrajince

23.03.2022 20:47

Vláda dnes schválila kvůli přílivu ukrajinských uprchlíků návrh na prodloužení nouzového stavu do konce května, tedy zhruba o dva měsíce. Lidé, kteří ubytují uprchlíky z Ukrajiny, dostanou až 12 tisíc měsíčně, oznámil premiér Petr Fiala (ODS) po jednání vlády. Ukrajině kabinet plánuje poslat další materiální pomoc.

Nouzový stav do konce května, navrhl Fiala. Peníze pro ty, kdo ubytují Ukrajince
Foto: Repro ČT
Popisek: Premiér Petr Fiala na tiskové konferenci vlády

„Vláda jednala poměrně dlouho, situace kolem nás není jednoduchá,“ zahájil tiskovou konferenci po jednání vlády její předseda, který se ve čtvrtek chystá na summit Severoatlantické aliance a také na Evropskou radu do Bruselu. „Obou akcí se účastní americký prezident Joe Biden, budeme se v mezinárodním kontextu zabývat dopady ruské agrese proti Ukrajině.

Budeme se také zabývat dopady uprchlické krize na evropské státy, protože i Česko je cílovou destinací a je významně zasaženo uprchlickou vlnou,“ oznámil Fiala, že hlavním tématem bude způsob pomoci na evropské úrovni.

„Podpora Ukrajiny a tlak na Rusko je způsob, jak ruskou stranu přimět k diplomatickému řešení,“ dodal ministerský předseda.

Vláda proto dnes schválila materiální pomoc Ukrajině. „Poskytneme Ukrajině balistickou ochranu a výzbroj z policejních zásob, neprůstřelné vesty. Hasičský sbor poskytne hasičské vybavení. Schválili jsme i vybavení vojenského materiálu, tak aby se ukrajinští přátelé mohli bránit ruské přesile,“ dodal Fiala.

Kabinet se zabýval i podporou českých občanů. „To je důležité. Podpoříme ty občany, kteří se rozhodnou pomoci Ukrajincům s ubytováním,“ pokračoval Fiala. „Vláda schválila příspěvek pro solidární domácnost ve výši 3 000 Kč na osobu a s maximální částkou 12 000 Kč/měsíc,“ dodal.

Chce tak podpořit domácnosti, které pomáhají v této těžké situaci. Příspěvek pro solidární domácnost by se měl začít vyplácet po 11. dubnu, získat by ho mohli lidé, kteří ubytovali uprchlíky zdarma déle než 16 dní v měsíci. „Příspěvek bude vyplácen na měsíce březen až červen,“ upřesnil Fiala.

Nově také vláda navrhne Sněmovně prodloužit nouzový stav do konce května. Návrh na delší prodloužení nouzového stavu nemá vláda předjednán s opozicí. „Vláda se zabývala tím, na jak dlouhou dobu je nouzový stav potřeba na zvládnutí všech dopadů uprchlické krize. Nakonec jsme se dohodli na tom, že požádáme o prodloužení nouzového stavu do 31. května,“ řekl premiér Petr Fiala.

Ministr vnitra Vít Rakušan původně navrhoval prodloužení nouzového stavu o 90 dní. Prodloužení je podle jeho slov nutné, jinak by chyběla legislativní opora pro opatření a kroky, ke kterým v souvislosti s migrační vlnou stát přistupuje.

Prodloužit nouzový stav je podle ministra vnitra nezbytné, protože jinak by chyběla legislativní opora pro opatření a kroky, ke kterým v souvislosti s migrační vlnou stát přistupuje.

Kabinet zatím vyhlásil nouzový stav 4. března na 30 dnů. Jeho prodloužení podléhá souhlasu Sněmovny. Vicepremiér Vít Rakušan (STAN) šel na jednání s plánem na prodloužení o tři měsíce. Podle ústavního zákona o bezpečnosti ČR může nouzový stav vyhlásit vláda maximálně na 30 dnů. Uvedenou dobu lze podle předpisu prodloužit jen po předchozím souhlasu Sněmovny.

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …