Nová budoucnost ODS? Ministr Kuba jako symbol změny

26.10.2012 8:24

Na 23. kongresu občanských demokratů, který se uskuteční 3. listopadu v Brně, dojde ke změnám ve vedení strany. Ministr průmyslu a obchodu si znovu říká o vedoucí pozici, konkrétně o post 1. místopředsedy, kterým se pravděpodobně stane. Kuba využívá momentu, kdy stranu dorazil tragický výsledek podzimních voleb.

Nová budoucnost ODS? Ministr Kuba jako symbol změny
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Martin Kuba

Zatímco před dvěma lety, když si řekl o místo ve vedení strany, byla tato představa nemyslitelná, protože Kuba představoval ukázkový příklad propojení byznysu a politiky, nyní je situace zcela odlišná.

Volební debakl totiž naštval regiony. Tamní politici přišli o svůj vliv a hodlají si to na kongresu vyříkat s předsedou strany Petrem Nečasem. Více než kdy jindy se mluví o nutné změně a právě tady vycítil Kuba šanci. "Doufám, že ten souboj o místopředsedy bude legitimně veden v duchu, co kdo chceme v ODS dělat. Mrzelo by mě, kdyby zase zazněla ta zjednodušená linka, tedy dělení na čistou a čistší ODS," řekl Kuba Hospodářským novinám.

Nastupující hvězda

"Dostal jsem šanci předvést, jestli jsem schopen hájit stranické princip. A proto kandiduji," říká Kuba a regiony na jeho slova slyší. Mnozí politici mluví o tom, že právě Kuba je šancí na změnu. "ODS dělá politiku, která pro pravicového voliče přestala být srozumitelná. Musí dojít ke změně. A pro nás je tou alternativou změny Martin Kuba," řekl třeba předseda krajské ODS v Olomouci Robert Knobloch.

S podporou může Kuba počítat i v dalších regionech - jižních a středních Čechách, v Brně nebo královéhradeckém regionu.

Jeden nahoru, druhý dolů

Proti Kubovi měl kandidovat ještě jeden politik, pražský primátor Bohuslav Svoboda. Ten ale nakonec oznámil, že se své kandidatury vzdává.

Jeho příběh je přitom zcela jiný, než ten Kubův. Na rozdíl od něj byl Svoboda od začátku jasným adeptem na vedení strany. Vstoupil do politiky jako nestraník s čistým štítem a cílem změnit obraz ODS v Praze, což se mu do jisté míry dařilo.

Přesto se mu nepodařilo přesvědčit svou stranu, že právě on by měl obsadit pozici 1. místopředsedy.  Jeho vliv v Praze pomalu ochabl. "Na začátku máte nějakou představu, jaké budou mezi lidmi fungovat komunikační vztahy. Jsou v tom i lidská zklamání," okomentoval pro HN svou současnou situaci Svoboda.

Místo něj se do volby o místo ve vedení straně hlásí jeho předchůdce Boris Šťastný, který Svobodu do pražské ODS přivedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…