Nová hvězda ČSSD Jan Birke plánuje: Rozdělíme to na pravo a levo. A Babiš mě nezajímá, ten by ČSSD nikdy nevolil

11.03.2017 22:14

Volební manažer, poslanec, starosta Náchoda a teď i jeden z místopředsedů ČSSD poskytl první rozhovor ve své nové roli. Andrej Babiš (ANO) možná bude z tohoto rozhovoru zklamán.

Nová hvězda ČSSD Jan Birke plánuje: Rozdělíme to na pravo a levo. A Babiš mě nezajímá, ten by ČSSD nikdy nevolil
Foto: archiv starosty
Popisek: poslanec a starosta Náchoda Jan Birke (ČSSD)

„V celé volební kampani se budu tématu Andreje Babiše snažit vyhnout. I přesto, že pan místopředseda vlády na to čeká. Já si ho vůbec nevšimnu. Pro mne není Andrej Babiš téma. Budu cílit úplně na jiné voliče. Andrej Babiš není náš volič a nikdy nás volit nebude. Chci rozdělit témata na pravo a levo,“ konstatoval v rozhovoru pro Český rozhlas Birke.

Sociální demokracie by se podle názoru politika měla navrátit ke svým kořenům a nezapomínat na to, že je to strana levicová, která voliče získá levicovými tématy – kupříkladu progresivním zdaněním. Nastolením tohoto tématu se straně podařilo vyvolat společenskou diskusi. Birke je podle vlastních slov připraven vyvolat i další diskuse. 

„Ostatní témata bych si raději nechal pro sebe, abych si je mohl nejdříve nechat schválit vedením strany,“ doplnil.   

Celý rozhovor naleznete zde

Věří, že jako starosta stojí „v první linii“ a dokáže politiku ČSSD zlidštit. I politici stojící ve vyšších patrech politiky by se lidem měli věnovat tak, jak se jim věnují starostové na radnicích. Jedině tak může ČSSD uspět. Musí navíc postupovat jednotně. Z tohoto hlediska prý velmi lituje kritiky, kterou na adresu strany na sjezdu vyslovil Jeroným Tejc. 

„To, že pan poslanec a kolega Jeroným Tejc kritizuje sociální demokracii, mě mrzí. Není potřeba se střílet do kolena. Minimálně ne přes média. Já ho kritizovat nebudu, protože si ho opravdu vážím. A pokud budu mít do budoucna problém s Jeronýmem Tejcem nebo s kýmkoli jiným, věci si s nimi vyříkám mezi čtyřma očima. ... Pojďme si ty věci vyříkávat na půdě strany a neposílejme si vzkazy. Je to hloupé, dětinské a nikam to nevede. A hlavně to špatně působí na naše voliče,“ uzavřel rozhovor.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

10:22 Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

V německém Lipsku proběhnou v červnu vedle voleb do Evropského parlamentu také komunální volby. A CD…