Nová konkurence pro Hřiba. Do pražských voleb vstupuje Anna Šabatová

03.05.2022 16:31

Bývalá ombudsmanka Anna Šabatová plánuje kandidovat na primátorku Prahy ve společné kandidátce ČSSD a Zelených. „To spojenectví má smysl,“ uvedla Šabatová s tím, že její kandidaturu ještě musejí oficiálně schválit vedení obou politických stran.

Nová konkurence pro Hřiba. Do pražských voleb vstupuje Anna Šabatová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Anna Šabatová

Šabatová má podle informací serveru Seznam Zprávy být lídryní společné kandidátky ČSSD a Zelených.  

„Jednáme o předvolební spolupráci se sociálními demokraty a věříme, že Anna Šabatová by byla skvělá nezávislá lídryně. Pokud půjde všechno podle plánu, brzy představíme víc,“ uvedl člen vedení pražských Zelených Matěj Michalk Žaloudek.

Bývalá ombudsmanka a chartistka zprávu potvrdila s tím, že spojenectví sociálních demokratů a Zelených má smysl. Její kandidaturu v příštích dnech musejí schválit vedení obou stran.

„Na klíčových prioritách jsme se shodli, ta jednání ale ještě probíhají, a to včetně jména lídra či lídryně,“ komentoval situaci šéf ČSSD Michal Šmarda a uvedl, že Šabatová jako pražská primátorka je zajímavou variantou.

Pro Šabatovou nejde o první spolupráci se Stranou zelených, kandidovala za ně již v roce 2008 při volbách do Senátu, kde ale se ziskem 6 % hlasů neuspěla. Podruhé kandidovala do Senátu s podporou Zelených před dvěma roky, kdy se díky 18 % dostala do druhého kola, kde ale neuspěla proti kandidátovi ODS a TOP 09 Romanu Krausovi.

Šabatová má vazby i na ČSSD, když v roce 2013 před volbami do Poslanecké sněmovny stála za iniciativou „Volím ČSSD. A budu kroužkovat.“ Tehdy Šabatová vyjadřovala podporu zejména osobnostem kolem budoucího premiéra Bohuslava Sobotky.

Společná kandidátka sociálních demokratů a Zelených v Praze vychází ze Šmardovy myšlenky spolupráce českých levicových stran. Tato spolupráce se již osvědčila v krajských volbách v roce 2020 v Královéhradeckém a Zlínském kraji. Spolupráce více stran se sociální demokracii dlouhodobě vyplácí také v Pardubickém kraji, kde byl před dvěma roky potřetí zvolen hejtmanem místopředseda ČSSD Martin Netolický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…