Nová obranná strategie ČR: Příprava na konflikt se zemí jako je Rusko

08.10.2023 12:21 | Monitoring

Hlavním úkolem české obranné politiky je všestranná příprava na dlouhotrvající obranné války vysoké intenzity s technologicky vyspělým protivníkem vybaveným jadernými zbraněmi. To je mimo jiné jedna z tezí zmíněných ve strategii schválené vládou ČR 4. října 2023. Má jít o důsledek rostoucí agresivity Ruska.

Nová obranná strategie ČR: Příprava na konflikt se zemí jako je Rusko
Foto: Hana Brožková
Popisek: Armáda slaví 30 let své existence. Součástí exhibice na pražské náplavce byl například seskok výsadkářů a záchranářů z vrtulníku do Vltavy

Jak informuje server iDnes.cz, Česko se podle nového vládního dokumentu musí chystat na možnost dlouhé války. Rusko podle bezpečnostní strategie záměrně působí proti politické, ekonomické a společenské stabilitě a je hrozbou pro bezpečnost. V dokumentu je také zmiňována moderní výzbroj armády včetně nových stíhaček, protivzdušné obrany a vlastních satelitů.

„Těžištěm příspěvku ČR do obranného systému NATO bude brigádní úkolové uskupení (BÚU) na bázi mechanizované brigády doplněné o prvky bojové podpory a bojového zabezpečení. BÚU bude předem vybaveno odpovídajícími zásobami (zejména munice), do nichž je nutné průběžně investovat, a bude udržitelné v boji v rámci alianční operace kolektivní obrany,“ píše se mimo jiné v obranné strategii.

Armáda ČR má nyní získat do roku 2026 první kusy bojových vozidel pěchoty CV90, zájem má i o nejnovější verzi tanků Leopard 2A8. Moderní letectvo také počítá se stíhačkami F-35, velmi pravděpodobný je i brzký nákup středních transportních letounů. 

V obranné strategii je zmiňován i značný přínos zpravodajských informací a rozvoj speciálních sil. Česká republika podle strategie rovněž buduje vlastní schopnosti satelitního průzkumu, navigace, komunikace a snímkování z nízké oběžné dráhy okolo Země.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…