Nová vláda chce úřadovat co nejdříve. Aby mohla k prvnímu lednu překopat ministerstva

07.11.2021 17:40

Budoucí vláda Petra Fialy, tedy vláda ODS, lidovců, TOP 09, Pirátů a STAN, se nijak netají tím, že se chce postarat o to, aby čeští úředníci opět „naplno pracovali pro stát a nikoli pro holding Agrofert“. Jenže se ukazuje, že u některých úředníků bude cesta k jejich vyhazovu extrémně dlouhá.

Nová vláda chce úřadovat co nejdříve. Aby mohla k prvnímu lednu překopat ministerstva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Strakova akademie- sídlo vlády ČR

Vláda Bohuslava Sobotky, tedy vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL, schválila služební zákon, který měl zajistit, aby v české státní správě zůstávali zkušení úředníci, aby nebylo tak snadné je vyhodit a nahradit je novými tvářemi. Jenže krátce po přijetí zákona začali politici hledat cestu, jak to obejít. Zákon kritizoval i Andrej Babiš, který se na schvalování zákona podílel v roli ministra financí.

Od přijetí služebního zákona proto dochází na ministerstvech k reorganizacím, lidé na zaniklých odborech přicházejí o práci nebo jsou přesouváni na odbory jiné. Server Seznam Zprávy.cz však upozorňuje, že ne vždy je to takto jednoduché.

Složité by to mohlo být na „nejrůznějších satelitních úřadech, ve fondech, v inspekcích a ve státních agenturách. Když se totiž šéfové těchto institucí novému ministrovi vzepřou a nelze jim prokázat nějaký prokazatelný přešlap proti úřednické kázni, má politik velmi omezené možnosti, jak se jich zbavit,“ napsal k tomu server.

Řeč je např. o Státním fondu dopravní infrastruktury, České inspekci životního prostředí a tak podobně. Přitom kupříkladu ředitel ČIŽP Erik Geuss čelil kritice za postup jeho podřízených v kauze otravy řeky Bečvy. A už dopředu hlásí, že se obrátí na soud, pokud bude odvolán v rozporu se zákonem.

Ve státem řízených podnicích je to snazší, protože tady hraje důležitou roli šéf toho či onoho resortu, v případě státního podniku Lesy ČR je to ministr zemědělství. Tím by mohl být předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Lákavou možností je pro nové ministry „systematizace služebních a pracovních míst“. Touto cestou je možné zásadně proměnit úřad najednou. Systematizaci ale lze podle zákona provést pouze k prvnímu lednu, celý proces se tedy musí realizovat do konce roku. Aby na něj ministři měli dostatek času je rovněž jednou z motivací, proč chtějí úřadovat co nejdříve.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…