Nové jméno na Hrad. Tak jako Pavel měl cosi společného s armádou...

08.10.2022 9:15

Současný velvyslanec v Izraeli a exministr obrany a zahraničí za hnutí ANO Martin Stropnický má zvažovat účast v boji o Hrad. Na ministerstvu zahraničí se měl podle informací Echo24.cz zajímat o to, jak by se mohl v případě neúspěchu v prezidentských volbách na post velvyslance vrátit.

Nové jméno na Hrad. Tak jako Pavel měl cosi společného s armádou...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Stropnický

Za téměř čtvrt roku si Česko bude vybírat nového prezidenta, seznam kandidátů se proto začíná rozšiřovat o zajímavá jména. Jedním z nich je i Martin Stropnický, který prezidentskou kandidaturu zvažoval ještě jako místopředseda hnutí ANO před pěti lety; hnutí ANO ale tehdy žádného kandidáta nepostavilo. 

Nyní je však situace jiná a hnutí ANO by v roli opoziční parlamentní strany mohlo postavit vlastního a silného kandidáta. Na bližší dotazy ohledně své prezidentské kandidatury podle redakce serveru Echo24 Stropnický neodpověděl. Podle jejích důvěryhodných zdrojů se měl již na ministerstvu zahraničí informovat, zda by se mohl v případě nezvolení prezidentem vrátit na diplomatický post do izraelského Tel Avivu.

Martin Stropnický, který je také znám jako herec, byl za politické hnutí ANO zvolen poslancem v říjnu 2013. Od ledna 2014 do prosince 2017 byl ministrem obrany v Sobotkově vládě, od prosince 2017 do června 2018 zastával funkci místopředsedy vlády a šéfa české diplomacie ve vládě Andreje Babiše. Od února 2017 pak byl místopředsedou hnutí ANO. Na podzim 2018 rezignoval na funkce poslance a místopředsedy hnutí ANO a stal se velvyslancem v Izraeli. Dříve zastával například funkci ministra kultury ČR nebo uměleckého ředitele Divadla na Vinohradech. Je nositelem italského vyznamenání Řád rytíře Velkého kříže.

Z aktuálního šetření agentury Phoenix Research, které je rozdělené do sekce politici, kandidátky na prezidentku a osobnosti, k prezidentské volbě aktuálně ukazují, že mezi politiky dominuje předseda ANO a někdejší premiér Andrej Babiš. Volilo by ho 24 %. Problém u Babiše však může přinést počet těch, kteří se vyslovili opačně. Že stíhaného předsedu ANO vylučují, uvedlo 34 % respondentů. Babiš dosud neoznámil, zda hodlá kandidovat.

Druhý mezi politiky skončil předseda Senátu Parlamentu ČR Miloš Vystrčil. Proti němu se vyslovila pětina oslovených.

Mezi ženami si s 19 % vede nejlépe Danuše Nerudová; jen 15 % uvedlo, že by ji nevolilo. Na druhém místě je senátorka Miroslava Němcová s 15 %. Těsně za ní (14 %) skončila vrchní státní zástupkyně VSZ v Praze Lenka Bradáčová.

Zajímavá je i třetí skupina s šesticí osobností veřejného života. Prvenství (26 %) obdržel Petr Pavel, ač 21 % jeho volbu vylučuje. Druhý s 11 % je Tomáš Březina, zakladatel společnosti BEST. A třetí místo obsazuje Josef Středula, předseda ČMKOS.

V případě zasazení jednotlivých výsledků do celkové tabulky, mezi respondenty by zvítězil Petr Pavel (26 %), následován Andrejem Babišem (24 %) a Danuší Nerudovou (19 %).

Prezidentské volby jsou plánovány na 13. a 14. ledna 2023 a jejich druhé kolo na 27. a 28. ledna.

Šetření probíhalo na vzorku 1026 oslovených na přelomu září a října.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…