Nové letadlo z Kunovic už létá nad Uzbekistánem

17.07.2023 11:00 | Komerční článek

Když premiér Petr Fiala vzkazoval ze své cesty po jihovýchodní Asii, že jako český premiér chce v této části světa podpořit obchodní aktivity českých firem, nikdo zřejmě nečekal, že již za několik měsíců se jeho slova naplní nejen podepsanými kontrakty, ale také dokončenými kontrakty. Obzvláště když jde o tak finančně a technologicky náročné dodávky jako např. v leteckém průmyslu. Přesto se stalo a v těchto dnech přistál na mezinárodním letišti v Taškentu zbrusu nový letoun vyrobený v legendární české letecké továrně v Kunovicích.

Nové letadlo z Kunovic už létá nad Uzbekistánem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

V polovině června totiž podepsala česká skupina Omnipol smlouvu na dodávku moderních letadel L-410 UVP-E20 pro Uzbekistan Airways, největšího národního dopravce v regionu. A první z těchto letounů už do jihovýchodní Asie dokonce dorazil. „Letoun bude sloužit pasažérům na komerčních vnitrostátních linkách a byl zakoupen v rámci programu rozvoje tamní dopravní infrastruktury,“ uvedl Jiří Podpěra, prezident společnosti Omnipol, která vloni získala od původního ruského majitele také tradiční leteckou továrnou Aircraft Industries v Kunovicích, kde se právě legendární letadla L-410 dodnes vyrábějí.

„Druhý letoun stejného typu bude v rámci daného kontraktu skupiny Omnipol dodán uzbeckým aerolinkám na podzim tohoto roku. Profesionální realizace a velmi prestižní zákazník přispějí k šíření dobrého jména produkce společnosti Aircraft Industries v celém regionu Střední Asie,“ dodal Jiří Podpěra.

Exkluzivní video z přistání letounu L-410 v Uzbekistánu a jeho předání tamním aerolinkám můžete vidět zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ukrajina nás podvedla.” Plno sprostých slov z Británie. Vysoká místa

21:55 „Ukrajina nás podvedla.” Plno sprostých slov z Británie. Vysoká místa

„Co jsme od února 2022 naučili Putina? Jen to, že jsme banda totálně zas *aných vtipálků a klaunů,“ …