Nové potíže. Ale Japonsko z Ruska couvat nehodlá

27.12.2022 9:00

Japonsko se kvůli zajištění dodávek pro zachování energetické bezpečnosti země, snaží i přes mnohé obtíže nadále udržet v chodu společné projekty s Ruskem, zajišťující do země dodávky zkapalněného zemního plynu (LNG). Tokio se tak snaží pokračovat v dovozu LNG i za pomoci projektu Sachalin 2, který poprvé zahájil provoz v roce 2009, a nyní ho mohou postihnout komplikace z důvodu rozhodnutí pojišťoven zastavit v ruských vodách krytí válečných škod na lodích. Dodavatelé zjišťují, nakolik tento krok import plynu ovlivní.

Nové potíže. Ale Japonsko z Ruska couvat nehodlá
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Den ruského námořnictva v Sevastopolu na Krymu

Anketa

Odradil vás pořad s Babišem a dětmi od volby lídra ANO?

4%
82%
hlasovalo: 45030 lidí
Japonsko, které je chudé na zdroje a dováží přibližně 9 % plynu z Ruska, je na dodávkách ruského plynu dosti závislé. Dohoda o dodávkách ropy a zemního plynu z nedalekého ostrova Sachalin pochází již z roku 1972 a poté, co se po podařilo spustit závod na vývoz zkapalněného zemního plynu na Sachalinu, rychle se stal pro tuto zemi jedním z nejspolehlivějších projektů. Společnost Wood Mackenzie Lens podle serveru The Japan Times vyčíslila, že má Japonsko v ruských energetických zařízeních investice v celkové hodnotě přibližně 8,4 miliardy dolarů.

Právě to je také důvod, proč se země, závislá na dodávkách ruského zemního plynu, nechce v rámci surovinových kontraktů s Moskvou zcela rozejít.

Od invaze na Ukrajinu koncem února se Japonsko sice připojilo k USA a evropským zemím a uvalilo na Rusko sankce a zavedlo kontroly vývozu včetně polovodičů či přijmulo ukrajinské uprchlíky, energetická nesoběstačnost mu však zabraňuje odpoutání se zejména od plynu. Země pouze v dubnu uvedla, že bude následovat Evropskou unii a země G7 a zakáže dovoz ruského uhlí.

O konci dodávek ruského zkapalněného zemního plynu pak země odmítá hovořit, jelikož projekt Sachalin-2 je dle Tokia nutný pro zachování energetické bezpečnosti země, zejména proto, že v zimních měsících stoupá poptávka po palivu pro vytápění.

Jak ovšem informuje agentura Bloomberg, právě odběr zkapalněného zemního plynu se nyní může japonským odběratelům, mezi něž patří společnosti Jera, Tokyo Gas a Kyushu Electric, dosti ztížit, jelikož hned tři velké tamní pojišťovny od 1. ledna zastaví krytí válečných škod na trupech námořních lodí a japonští odběratelé ruského zkapalněného zemního plynu tak nyní vyhodnocují, jaký vliv na dodávky z klíčového projektu Sachalin-2 na ruském Dálném východě, budou tyto blížící se změny v pojištění lodní dopravy mít.

Japonské pojišťovací společnosti Tokio Marine Holdings Inc., Sompo Holdings Inc. a MS&AD Insurance Group Holdings Inc. přestanou od 1. ledna poskytovat pojištění válečných námořních rizik v ruských, ukrajinských a běloruských teritoriálních vodách, což může činit problém, jelikož se mezinárodní zajistitelé podle zprávy Nikkei stahují z upisování rizik souvisejících s Ruskem.

Japonci v tomto roce volili ohledně sankcí na suroviny z Ruska dosti zdrženlivý postoj a odmítali například ukončit investice do velkých ruských energetických projektů.

Již v květnu server The Japan Times uvedl, že pokud nedojde ke dramatické změně, japonské společnosti a konsorcia se podle lidí z firem a vládních představitelů rozhodly ponechat si své podíly v projektech Sachalin 1, Sachalin 2 a Arctic LNG 2.

Země se tak, dle obeznámených zdrojů, rozhodla, jelikož jsou ruské projekty vývozu ruské ropy a zkapalněného zemního plynu Japonsku geograficky nejblíže a pro asijskou zemi chudou na zdroje jsou strategicky důležité.

Japonsko tak jako jedno z mála nenásledovalo obří ropné společnosti BP PLC, Shell PLC a Exxon Mobil Corp., jež po ruském napadení Ukrajiny odešly od ruských aktiv v hodnotě miliard dolarů.

Ministr obchodu Koiči Hagiuda v květnu uvedl, že by byly sankce na surovinové projekty od jeho země zbytečné, pokud by totiž Japonsko z projektů vystoupilo, mínil, že by stejně v asijském prostoru projekt akorát změnil vlastníka a na místo Japonska by jednoduše nastoupila jiná země.

Obchodní domy jako Mitsubishi a Mitsui navíc strávily desítky let budováním vztahů v Rusku a kromě projektu vývozu zkapalněného zemního plynu Sachalin 2, konsorcium zahrnující státem podporované společnosti Japan Oil, Gas and Metals National Corp. a Mitsui rovněž převzalo podíl v dalším ruském energetickém projektu – Arctic LNG 2, který má zahájit těžbu v roce 2023.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …