Novelu, která zpřísňuje podmínky exekucí, poslanci přijali

19.09.2012 12:51

Sněmovna rozhodla o podobě předlohy, která zpřísňuje podmínky pro činnost exekutorů. Norma se vrátila do sněmovny s úpravami ze Senátu.

Novelu, která zpřísňuje podmínky exekucí, poslanci přijali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Takhle vypadají exekuční polepky

Novela občanského soudního řádu uvádí, že dlužníci budou před podáním žaloby dostávat povinně výzvu, aby dluh dobrovolně zaplatili. Exekuce se budou v některých případech spojovat do jedné, čímž se dlužníkům sníží náklady. Neoprávněně zabavenou věc budou muset exekutoři po dohodě s majitelem vracet na místo, odkud ji vzali.

Senátoři navrhli začlenit do předlohy takzvanou teritorialitu exekučních úřadů, povinné právní zastupování nezletilých nebo snížení limitu pro výpočet nákladů na exekuční řízení. Právě s návrhy senátorů dnes poslanci ale souhlas nevyslovili. Zpřísnění podmínek pro činnost exekutorů by mělo platit ve sněmovním znění.

Předloha míří k podpisu prezidentovi Václavu Klausovi.

Senátní verzi představil v dolní komoře senátor Jiří Dienstbier (ČSSD). Kritizoval především to, jak se z exekutorské práce stává pomalu a jistě byznys, kdy se dluhy přeprodávají třeba i třikrát najednou. „Tento byznys pak dosahuje řádu miliard korun a dlužník ty obrovské náklady musí zaplatit třeba i třikrát při přeprodávce jinému exekutorskému subjektu,“ zmínil Dienstbier. Proto kromě jiného trval na tom, aby se nepřiznávaly náhrady za právní služby u bagatelních pohledávek. Soutěž exekutorů o to, kolik případů získají, také pokládá za zvrhlost.

Že se z malé a titěrné pohledávky mnohdy dá udělat velká, pak kritizoval i národní socialista Jiří Paroubek. „Soudní exekutor je na prvním místě podnikatel a pak teprve zástupce státu,“ poznamenal Paroubek s tím, že na druhou stranu souhlasí s principem svobodné volby exekutora.

Blažek: Nečtěte tolik noviny....

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) se pak pozastavil nad některými kritickými proslovy opozičních poslanců, kteří hovořili v souvislosti s exekutory o „nemravném byznysu“.

„Ono je hlavně nemravné neplatit dluhy! Pokud to půjde takto dál, tak budeme za chvíli dlužníky chránit před vymahateli... Na prvním místě se platí dluhy,“ řekl a zdůraznil, že by poslanci neměli tolik číst noviny, kde je celá problematika kolem exekutorů mnohonásobně zveličována.

O některých senátních návrzích by bylo možné podle Blažka debatovat. Není možné je ale zavést ze dne na den, řekl. Například v případě zavedení územní příslušnosti by se podle Blažka mohla snížit konkurence exekutorů a mohly by vznikat určité monopoly.

Pro sněmovní znění hlasovalo 102 poslanců. Tedy o jednoho více, než je pro potvrzení vráceného zákona potřeba.

Povinná výzva

Co norma obsahuje? Předloha předpokládá, že dlužníci budou před podáním žaloby dostávat povinně výzvu, aby dluh dobrovolně zaplatili. Exekuce se budou v některých případech spojovat do jedné, čímž se dlužníkům sníží náklady. Neoprávněně zabavenou věc budou muset exekutoři po dohodě s majitelem vracet na místo, odkud ji vzali.

Exekutoři budou moci na druhou stranu zabavit řidičský průkaz neplatičům alimentů. Výjimku by tvořili motoristé, kteří průkaz potřebují pro získávání peněz na své živobytí a závazky. Mezi věci, které by exekutoři naopak zabavovat nesměli, by měla nově patřit domácí zvířata.

Při samotných exekucích by se musel podle novely pořizovat zvukový a obrazový záznam. Předloha také zpřísňuje kárné postihy exekutorů a omezuje cestovní náklady, které musejí dlužníci zaplatit.

U nemovitostí krajů a obcí by se podle návrhu nevyznačovalo v katastru, že čelí exekuci. V souvislosti s tím pak třeba pozornost v minulosti vyvolal případ, kdy se takové označení objevilo i u pražského Karlova mostu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…