Noví „ministři bez baráku“ se prodraží. Hlavně Piráti prý budou hledat fleky pro členstvo

19.11.2021 8:36

Vláda Petra Fialy (ODS) bude mít o 3 ministry víc než končící kabinet Andreje Babiše. Příští premiér a jeho kolegové říkají, že díky tomu budou připravovat kvalitnější návrhy zákonů než Babišova vláda a konečně pořádně připraví české předsednictví v EU, které připadne na druhou polovinu roku 2022. Jenže noví ministři také státní kasu vyjdou na několik milionů. Mohou to být až desítky milionů korun navíc. Rok co rok.

Noví „ministři bez baráku“ se prodraží. Hlavně Piráti prý budou hledat fleky pro členstvo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Úřadem vlády

Kabinet Petra Fialy bude mít 18 členů. Vláda Andreje Babiše jich měla jen 15. Přibude ministr pro legislativu, který bude dohlížet na kvalitu připravovaných zákonů, ministr pro evropské záležitosti a ministr pro vědu a výzkum. A ačkoli Fialova vláda není nejpočetnější v historii Česka, vláda Miloše Zemana z přelomu tisíciletí měla 19 členů, nová ministerstva budou znamenat zátěž pro státní kasu. Půjde o jednotky až desítky milionů každý rok.

Strany budoucí vládní koalice přitom už v předvolební kampani po celou dobu zdůrazňovaly, že chtějí dostat české veřejné finance znovu do pořádku a to cestou úspor právě na straně státu.

„V modelovém příkladu ministra bez portfeje s jednou sekretářkou, jedním řidičem a třemi poradci by celkové náklady spojené s vytvořením a obsazením této funkce odpovídaly zhruba 7,5 milionu ročně, tedy zhruba 30 milionům korun za čtyřleté volební období,“ uvedl v reakci na dotaz MF DNES vedoucí oddělení komunikace s médii Ministerstva financí Tomáš Weiss.

A to jsou jen náklady na plat. Další položky, jako platby za energie a tak podobně, náklady na chod ministerstev ještě prodraží.

Politolog Lukáš Jelínek má za to, že nové posty ve vládě vznikají proto, aby se uspokojily personální požadavky všech koaličních stran.

„Nárůst počtu křesel zjevně souvisí s ambicemi stran a snahou o jejich uspokojení. Proč se třeba spojilo Ministerstvo pro místní rozvoj s digitalizací, která by ministra mít mohla, a naopak se věda a výzkum vyčlenily z Ministerstva školství?“ ptal se Jelínek.

Hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček má za to, že především Piráti se budou snažit najít místa pro své spolustraníky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…