Novičok se podle obrany v ČR vyrábí v mikroskopickém množství

04.05.2018 13:03

Látky typu nervového jedu novičok se v Česku syntetizují kvůli protichemické obraně, uvedlo dnes v tiskovém prohlášení Ministerstvo obrany. Látky podle úřadu vzniká maximálně několik mikrogramů, neskladuje se a je likvidována hned po provedení testů. Jed novičok byl použit v Británii při otravě ruského dvojitého agenta Sergeje Skripala, podle Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) mohlo jít až o 50 až 100 gramů této látky.

Novičok se podle obrany v ČR vyrábí v mikroskopickém množství
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

„Látky v tisku označované jako novičoky, mezi něž patří i látka A230, jsou potenciální otravné chemické látky, jejichž identifikace a obrana proti nim je součástí výcviku českých vojenských protichemických jednotek. Pro úkoly detekce, ochrany a bezpečnosti občanů ČR byly proto i tyto látky zařazeny k testování jejich chemických vlastností, tak jako i jiné bojové otravné látky,“ uvedlo ministerstvo v tiskovém prohlášení.

Látka se podle něj syntetizuje ve specializovaných laboratořích za přísného bezpečnostního režimu a v rozsahu maximálně několika mikrogramů. Jde o takzvanou mikrosyntézu, která není podle mezinárodní úmluvy považována za výrobu. „Testovaná látka vzniká v pracovní nádobce čistě pro účely měření spektrálních dat a její obsah je po testování ve shodě s předpisy a závazky ČR vždy poté okamžitě zlikvidován. Vlastní látka není nikdy izolována ani deponována. Pravděpodobnost úniku je proto rovna nule,“ uvedlo ministerstvo.

Bližší informace o zacházení s bojovými jedy Ministerstvo obrany nebude zveřejňovat, aby je nebylo možné zneužít, například teroristy.

Nyní platná Úmluva o zákazu vývoje, výroby, skladování a použití chemických zbraní a o jejich zničení vstoupila v platnost v dubnu 1997. Nahradila protokol z roku 1925. Dosud ji podepsalo 192 zemí včetně Česka.

Úmluva povoluje zapojeným zemím, tedy i České republice, výrobu i další nakládání s toxickými chemickými látkami a jejich prekurzory v několika přesně vyjmenovaných případech. Mezi ně patří i „ochranné účely, a to účely, které se přímo týkají ochrany proti toxickým chemickým látkám a ochrany proti chemickým zbraním“.

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek řekl, že podle informací, které dostal od Vojenského zpravodajství, se v Česku vyráběla látka A230, kterou označil za novičok. Rusko, které Britové podezřívají z provedení útoku na Skripala, následně s poukazem na Zemanova slova oznámilo, že český prezident vyvrátil tvrzení britských vyšetřovatelů. Moskva už dříve tvrdila, že s použitím jedu nemá nic společného a že látka mohla pocházet z jiných zemí, mimo jiné z Česka.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …