Novinář Navara natírá Zemana za výrok, že by se Ukrajina měla „finlandizovat"

26.11.2014 14:35

Prezident Miloš Zeman doporučil Ukrajině, aby navenek byla poslušná svému velkému ruskému sousedovi. Použil k tomu výraz finlandizace. Tento termín podle komentátora v MF Dnes Luďka Navary bude pravděpodobně zapomenut, ale Zemanova vstřícnost k uzurpátorovi by podle něj mohla být v budoucnu pojmenována jako „háchizace české politiky“.

Novinář Navara natírá Zemana za výrok, že by se Ukrajina měla „finlandizovat"
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Pražský protizemanovský protest

„Nejde však ani o to, zda je Ukrajina ve srovnatelné situaci jako Finsko po druhé světové válce, kdy se formovaly evropské hranice. Jde totiž o to, zda by měl český prezident podobné `rady` vůbec kolem sebe šířit,“ píše komentátor MF Dnes Luděk Navara a poukazuje na zkušenost našeho národa s pokusy o podmanění.

„Navíc tento národ má zkušenosti i s tím, že jeho volání o pomoc bylo odbyto v duchu podobné filozofie: Jste tam, kde jste, tak tam zůstaňte (tedy za železnou oponou, doplňuje autor). Češi a Slováci tak marně volali o pomoc v roce 1968, Maďaři v roce 1956. Nyní volají Ukrajinci. Nepřítel je vždy stejný,“ konstatuje Navara.

„Co vede Miloše Zemana k podobným výrokům?" ptá se komentátor MF Dnes. Má za to, že mnozí už ani nemají chuť se jeho vystoupeními vůbec zabývat. „Není však naší povinností mu naopak důsledně čelit?“ klade otázku.

Ze své historie známe příklady

Luděk Navara pak ve svém komentáři popisuje naše zkušenosti, kdy se mnozí dali do služeb cizí mocnosti, a to ve jménu údajné záchrany někoho či čehosi, nebo zalíbit se a získat uznání, které se jim doma nedostalo.

„Všichni si vzpomenou na nešťastného Emila Háchu, který se vědomě obětoval, aby se (marně) pokoušel tupit ostří nacistické okupace,“ připomíná Navara s tím, že Zeman v této situaci není.

„A jestli se na `finlandizaci` zítra zapomene, Zemanovu vstřícnost k uzurpátorovi možná jednou přejmenují. Třeba jako `háchizaci české politiky`, zvažuje v MF Dnes Navara.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…