Novinář Reflexu vysvětlil, proč předčasné volby nebudou

11.10.2012 13:06

Série voleb, které Českou republiku čekají v následujících měsících, mohou výrazně změnit podobu naší země. V pátek vypuknou volby krajské a senátní, v lednu pak půjdeme poprvé přímo volit prezidenta, a vyloučit nelze ani možnost, že v dohledné době budeme předčasně volit novou Poslaneckou sněmovnu.

Novinář Reflexu vysvětlil, proč předčasné volby nebudou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čtvrteční sněmovna byla ve znamení interpelací. Účast byla jak na zápasu okresního přeboru.

Komentář Bohumila Pečinky v Reflexu ukazuje, v čem všem to může Českou republiku změnit. Krajské volby nejspíš přinesou velký úspěch levicovým stranám a dá se očekávat, že ČSSD a KSČM začnou v masovém měřítku vytvářet krajské koalice. To bude významné prolomení protikomunistického konsensu posledních dvaceti let a dá se očekávat, že obsahem dohod bude i spolupráce v celostátní politice.

To by mohlo být zajímavé v případě předčasných voleb. Ty nelze vyloučit, ovšem podle komentátora Pečínky nejsou tak pravděpodobné, jak to vypadá. Z parlamentních stran totiž momentálně mají zájem na novém rozdávání karet snad jen komunisté.

TOP 09 od veleúspěšných voleb roku 2010 kopíruje sestup předchozích pokusů o pravicovou alternativu ODS a zatímco ještě před rokem si mohla dělat ambice stát se nejsilnější stranou na pravé straně spektra, nyní má mnohem skromnější ambice, totiž dostat se alespoň v minimálním počtu do sněmovny - tedy politicky přežít.

ODS volby nechce proto, že uprostřed politického cyklu  je na samém dně výkyvu popularity a doufá, že do voleb bude už jen stoupat. Rovněž Věci veřejné hrají o čas a doufají, že se jim po odchodu z vlády podaří politický restart. A ČSSD se bojí, že kolem prezidentských voleb a kampaně Miloše Zemana bude kulminovat i popularita jeho strany, která sociálním demokratům odčerpává voliče.

Nezdá se prý příliš pravděpodobné, že by se za těchto okolností někdo hnal do předčasných voleb. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…