Novináři našli irácké křesťany, kteří utekli z ČR do Německa: Žijí za ostnatým drátem, prohledává je ochranka a čekají na vyhoštění

04.06.2016 7:29

Novinářům se podařilo vypátrat, že iráčtí křesťané, kteří byli do Česka přesídleni Nadačním fondem Generace 21 a kteří pak odešli do Německa, nyní spokojeně žijí v azylovém zařízení v Drážďanech. Píše o tom dnešní Mladá fronta Dnes.

Novináři našli irácké křesťany, kteří utekli z ČR do Německa: Žijí za ostnatým drátem, prohledává je ochranka a čekají na vyhoštění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod hnutí PEGIDA proti islamismu i přistěhovalcům v německých Drážďanech

„Jsme dva měsíce v Německu. Máme se dobře,“ odpovídá úsečně irácký uprchlík Martin Alhado přes sociální síť reportérům MF DNES. Mluvit z očí do očí před uprchlickým táborem v ulici Hamburger Strasse nedaleko centra Drážďan, kde početná rodina iráckých křesťanů nyní žije, odmítá. Stejně jako všichni ostatní.

Tábor je obehnán ostnatým drátem

Důvod je podle tlumočníků z tábora prostý: má strach, je překvapen, že jej novináři objevili. Je rád, že české úřady, aktivisté ani policie o tom, kde dnes jsou, nic netuší. Německé úřady totiž stroze vzkazují, že jakékoli údaje o uprchlících ani místa pobytu nikomu nesdělují.

List podotýká, že zatímco Battovi v Česku bydleli v rekreačním zařízení v Okrouhlíku u Jihlavy (rozlehlé chatě s pokoji, společenskou místností i barem) a v centru města pro ně bylo připraveno několik čerstvě zrekonstruovaných bytů, německý uprchlický tábor je obehnán ostnatým drátem, dovnitř jsou pouštěni pouze uprchlíci s registračními kartami. A když se vracejí z nákupu, ochranka ve vestách s nápisem „Vaše bezpečí“ jim prohledá igelitové tašky, co v nich do areálu nesou.

Jen postele, stůl a židle

Nově příchozí rodiny narychlo ubytují v místnostech ze stavebních buněk, v nichž jsou jen postele, stůl a židle. O bytech v Jihlavě přitom rodina mluvila jako o přemalovaném kravíně, kde žít odmítá, a Okrouhlík – areál bez jediného plotu – označovala za vězení.

Slova, že uprchlíci mají Německo za vysněnou zemi, potvrzují i lidé, kteří se o rodinu Battových v Česku starali. Ta teď na Facebooku zveřejnila společnou fotografii s uprchlíky v Jihlavě s názvem „Pozdrav z vězení“ v narážce na to, že kritizovali ubytování. Přitom mohli volně do okolí, k rybníkům, do lesů i do města, kam vyráželi například na hokejové a fotbalové zápasy. „Jen jsme nikdy nerozklíčovali, jestli chtěli odejít hned, nebo se rozhodli až v průběhu,“ říká koordinátor přesídlení iráckých křesťanů do Česka Radim Fiedler.

Uvěřili, že v Německu je život jednodušší

Battovi podle něj uvěřili, že v Německu je život daleko jednodušší než jinde. Ostatně s takovým názorem se právě uprchličtí aktivisté setkávají často. „Neuvažují racionálně a dají na fámy, které slyší. Jako Mongolové, kteří tady jsou schopni žít ve sklepích, mít těžkou práci a domů psát, jak se tu mají skvěle. Je to prostě iluze, lež, což je v jejich mentalitě běžné,“ říká Fiedler.

Azyl zřejmě nezískají

Podle deníku je ale iluzí rodiny zřejmě i to, že získají azyl v Německu. Přesněji, že uspějí s odvoláním proti vyhoštění ze země zpět do Česka. „Dvacet osob by mělo být vráceno do ČR na základě dublinského řízení – proti tomu se však celá skupina odvolala. Německá strana nyní musí o tomto odvolání rozhodnout,“ vysvětlila mluvčí ministerstva vnitra Klára Pěknicová.

Německé ministerstvo vnitra vzkázalo, že o odvolání uprchlíků rozhodne pravděpodobně během několika týdnů. Aby ale Němci změnili názor a udělili jim azyl, museli by uprchlíci předložit nové důkazy – zejména o tom, že v Německu žijí již jejich přímí příbuzní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…