Novináři šli s hygieniky po kontrolách hospod. Toto si vyslechli

04.11.2021 22:44

Jak vypadá realita v restauracích, kde musí od pondělí personál kontrolovat u hostů doklad, popsali někteří jejich provozovatelé a majitelé: úbytek počtu hostů je prý značný, jediné, co je trochu těší, je, že ještě nemuseli zavřít úplně. Redakce iDNES.cz k nim vyrazila s hygieniky na kontrolu.

Novináři šli s hygieniky po kontrolách hospod. Toto si vyslechli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Půllitr piva, ilustrační foto

Spolumajitel a provozovatel berounského podniku Ladislav Novák kontrolu hygieny prý čekal a náležité vládní nařízení dodržuje. „Všechny kontrolujeme,“ řekl hygieničkám a souhlasil, aby kontrole hostů přihlíželi i zástupci médií.

Zdejší hosté neměli s prokázáním dokumentu o bezinfekčnosti problém. „Jsem očkovaná, takže mi to vůbec nevadí,“ řekla zákaznice Soňa.

Původní zdroj ZDE.

Hygieničky fungování restaurace chválili. „Provozovatel se s mimořádnými opatřeními vypořádal výborně,“ ocenila mluvčí středočeské hygieny Dana Šalamunová, že obsluha i přicházející hosté měli respirátory, hlídaly se počty lidí u stolů a zaměstnanci kontrolovali bezinfekčnost při vstupu či po usazení.

Ovšem spokojenost ze strany majitele už pokulhávala. Pochvala hygieny mu ušlý zisk stěží nahradí. Navíc kontrola testu, očkování či prodělané nemoci jeho zaměstnance zdržuje. „Lidí je o něco míň, ale jsme rádi, že tady můžou být,“ podotkl.

Zároveň je ale rád, že nemusel zavřít úplně jako loni. „Pro nás je důležité, aby se restaurace nezavřely. Chceme, aby se tady lidi cítili bezpečně a naši zaměstnanci měli práci. Je to to nejmenší, co pro to můžeme udělat,“ řekl Novák.

Podobně bez problému proběhla také kontrola v podniku u Husova náměstí, hygieničky nenašly nedostatky. Zde se prý ale při kontrolách potýkají s naštváním ze strany lidí. „Mají dost problémů s lidmi. Když po nich požadují certifikáty a oni je nemají, jsou naštvaní a odcházejí. Dnes už vykázali plno lidí,“ popsala hygienička Hlaváčková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…