Novinářka z USA popsala, jaké to bylo dělat rozhovor se Zemanovým mužem Nejedlým

20.04.2017 10:43

Napojení Kremlu na českého prezidenta Miloše Zemana a vliv dezinformačních webů v Česku pomáhala odhalovat i česká novinářka Hana De Goeij. Série dvanácti reportáží amerického listu The New York Times (NYT) o ruském vlivu minulý týden dostala Pulitzerovu cenu. Rozhovor s De Goeij přináší server Lidovky.cz.

Novinářka z USA popsala, jaké to bylo dělat rozhovor se Zemanovým mužem Nejedlým
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Nejedlý

Server připomněl, že americký deník New York Times na konci loňského roku v rozsáhlém článku rozebral, jestli má ruský prezident Putin se Zemanovými sympatiemi pouze štěstí, nebo jej podporuje finančně. Proruské postoje české hlavy státu označil za příklad úspěšného uplatňování ruského vlivu.

Celý text je ZDE

Jako příklad prostředníka Rusů si autoři reportáže, mezi nimi i De Goeij, vybrali Martina Nejedlého, jednoho z nejvlivnějších mužů na Hradě, jehož kancelář sousedí s prezidentovou. „Posilování vazeb na energetické překupníky, kteří vděčí za své jmění Rusku a mají významný politický vliv, je klasickou ruskou metodou,“ cituje server z článku amerického listu z přelomu roku.

De Goeij uvedla, že s ní mimo jiných hovořil i Martin Nejedlý, který byl vlastně hlavní postavou celého příběhu. „Odpovídal ale pořád na něco jiného,“ posteskla si.

V rozhovoru také De Goeij uvedla, že její práce na oceněné sérii začala v podstatě tím, že pomáhala rozluštit či dešifrovat informace na ruských dezinformačních webech.

reklama

autor: vam

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …