Novinky z Německa: Socialisté se nejspíš zmocní kontrarozvědky a úřady oficiálně půjdou po AfD

22.09.2018 10:03

Hans-Georg Maaßen odchází z čela německého Úřadu na ochranu ústavy, tedy z čela kontrarozvědky. Nad jeho odchodem, resp. nad přesunem na jiný úřad, se zamýšlí matematik Marian Kechlibar. Nalézá souvislosti, o kterých se příliš nemluví. Nahlédněte.

Novinky z Německa: Socialisté se nejspíš zmocní kontrarozvědky a úřady oficiálně půjdou po AfD
Foto: Archiv MK
Popisek: Matematik a publicista Marian Kechlibar

Končící šéf Úřadu na ochranu ústavy se dostal do hledáčku médií, když zpochybnil zprávy novinářů o tom, že v Saské Kamenici (Chemnitz) docházelo k honům na „neněmecky“ vypadající občany. „Tímto vyjádřením se sice postavil po bok saského premiéra Kretschmera (CDU), ale zároveň šel proti berlínskému konsensu, který bral existenci štvanic jako hotovou věc a rozhodně je odsuzoval, například slovy mluvčího vlády Steffena Seiberta. Zelení a SPD (německá sociální demokracie) začali volat po jeho hlavě. Maaßen u nich měl už vroubek v podobě kontaktů s jednotlivými politiky AfD (Alternativa pro Německo) a považovali jej za exponenta a ochránce pravice,“ napsal Kechlibar na svém webu.

Později otočil a uznal, že k honům docházet mohlo, ale pozici šéfa musel opustit. V rámci zachování stávající vlády se CDU/CSU a němečtí sociální demokraté dohodli, že se Maaßen stane státním tajemníkem na ministerstvu vnitra, čímž vlastně povýší a to hned o dvě platové třídy, takže dostane 3500 eur navíc. Bude mít na starosti veřejnou bezpečnost, kyberbezpečnost a pohraniční policii.

Kechlíbar v této souvislosti zmiňuje průzkum uveřejněný v německém deníku Bild, z něhož vyplývá, že jen 9 procent Němců souhlasí s přesunem Maaßena, 18 procent lidí si přeje, aby zůstal, kde byl a přes 50 procent dotázaných by ho nejraději poslalo do důchodu.

Maaßena v důchodu by rádi viděli i němečtí sociální demokraté. Jak již bylo řečeno, považují ho za příliš pravicového. Ale to nebyl jediný důvod. Aby se mohl Maaßen stát tajemníkem na vnitru, musel nejprve jiný tajemník skončit. Byl to sociální demokrat. To vztahy mezi CDU/CSU a SPD nijak neposílilo. Kechlibar však soudí, že zatím se koalice nerozpadne. Německá sociální demokracie teď není mezi voliči právě nejoblíbenější, takže předčasné volby pravděpodobně nevyvolá.

„Považuji za pravděpodobné (tak na 75 procent), že nový šéf Spolkového úřadu pro ochranu ústavy, čili kontrarozvědky, bude někdo, kdo je blízký SPD. Strana je pokořená a ponížená. Kancléřka jí musí předhodit něco, čím ji zase trochu uspokojí. Ministr vnitra Seehofer si uhájil svého člověka, je tedy na něm, aby udělal ústupek. Pokud se tak skutečně stane, nový šéf bude nejspíš daleko vstřícnější vůči tomu, začít opoziční AfD úředně sledovat. To je opakovaný požadavek socialistických politiků, po Saské Kamenici prosazovaný ještě hlasitěji a důrazněji, který Maaßen odmítal,“ doplnil Kechlibar.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…