Noviny: Bradáčová a Ištvan ve svých funkcích za dva roky skončí

31.03.2015 9:10

Šéfové pražského a olomouckého vrchního státního zastupitelství, Lenka Bradáčová a Ivo Ištvan, přijdou zřejmě od ledna 2017 o své úřady. Vyplývá to z informací, které přinášejí dnešní Lidové noviny. Se zrušením obou institucí totiž počítá návrh zákona o státním zastupitelství, na jehož podobě se minulou neděli shodl ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) a nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Noviny: Bradáčová a Ištvan ve svých funkcích za dva roky skončí
Foto: JUDr. Pelikán
Popisek: JUDr. Robert Pelikán

Podle listu má mnohokrát odkládaný zákon tentokrát šanci na úspěch. „Dohoda se zrodila během tří jednání, které jsme k tomu měli s novým ministrem. Shodli jsme se na nějakých 36 ze 44 připomínek,“ řekl listu šéfžalobce Zeman s tím, že zbytek se týkal nově navrhovaného Speciálního státního zastupitelství.

Zeman si jednání s novým ministrem spravedlnosti pochvaloval, prý byl dokonce příjemně překvapen, že „se jednalo věcně a přebíjelo se argumenty“. „Obě strany chtěly dospět k takovému cíli, aby byl zákon co možná nejlepší,“ řekl žalobce Zeman listu.

Vrchní státní zastupitelství by mělo nahradit Speciální státní zastupitelství

Jednou z nejviditelnějších změn bude zrušení vrchních státních zastupitelství, která mají pod sebou specializované odbory pro boj s korupcí a závažnou hospodářskou kriminalitou. Nově by je mělo nahradit Speciální státní zastupitelství. Tvořit by jej měl tým zhruba třiceti žalobců, kterému by šéfoval z konkurzu vzešlý státní zástupce, kterého by jmenoval ministr spravedlnosti.

Nejvyšší žalobce Zeman odhaduje, že asi 30 vrchních státních zástupců by pojal nový speciál, dalších 30 by přešlo k Zemanovi a přibližně stejný počet lidí by byl přidělen k nižším článkům státního zastupitelství.

Již v minulosti se spekulovalo, že favoritem na šéfa speciálu je Bradáčová. Bude muset ale uspět ve výběrovém řízení, a navíc získat posvěcení od ministra spravedlnosti.

Pokud se zákon nezadrhne v Parlamentu, měl by platit od ledna 2017.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…