Noviny: Brusel má 88 výhrad k tomu, jak Češi chtějí čerpat dotace

09.07.2014 6:54

Evropská komise má 88 výhrad k dohodě o partnerství, podle níž má do Česka proudit 550 miliard korun evropských dotací v letech 2014 až 2020. Nedostatky jsou podle Bruselu například v plánech na investice do ekologie, energetiky, dopravy, zdravotnictví, školství, informačních technologií nebo sociální oblasti. Napsala to dnes MF Dnes.

Noviny: Brusel má 88 výhrad k tomu, jak Češi chtějí čerpat dotace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rozkutálí se evropské dotace?

Česká strana může podle deníku připomínky vypořádat, nebo se i bez toho podobně jako v roce 2007 na schválení plánu čerpání dotací domluvit s Evropskou komisí na politické úrovni.

Komise podle deníku požaduje, aby Česká republika dodala přesnější data, ze kterých by bylo zřejmé, proč se pro konkrétní investice rozhodla. Čeští a evropští experti o dohodě o partnerství diskutovali dva roky a její konečnou verzi dostala Evropská komise letos 17. dubna, čtyři dny před posledním termínem. Připomínky k návrhu Brusel odeslal do Prahy 24. června. Slovensko nebo Polsko už dohodu o partnerství schválenou má, píše MF Dnes.

Problematické čerpání na nemocniční vybavení

České plány na využití dotací podle deníku v některých případech odporují doporučení Evropské komise, především se to týká nákupů přístrojů do nemocnic. U životního prostředí chtějí evropští experti vysvětlit, proč Češi plánují nejvíc investovat do spaloven komunálního odpadu. Informační technologie pak bude Brusel podporovat, jen pokud dostane analýzu, proč při podpoře IT v minulých letech Česko vážně selhalo, píše MF Dnes.

V oblasti energetiky žádá Evropská komise zdůvodnit, proč se má investovat do bioplynových stanic a do spalování biomasy ve velkých elektrárnách. U dotací na pomoc romské menšině Brusel požaduje, aby Češi stanovili nějaká kritéria, podle kterých by se poznalo, že se romské rodiny opravdu začlenily do většinové společnosti.

Vypořádání všech 88 připomínek by podle deníku znamenalo připravit řadu podrobných analýz a rozvojových plánů. V takovém případě by se dohoda zřejmě odložila až na příští rok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…