Noviny: Evropská unie nám skutečně může zkrouhnout dotace, když nevezmeme uprchlíky

16.09.2015 10:41

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) se sice v pondělí na jednání ministrů vnitra EU v Bruselu nenechal zlomit a nepodepsal kvóty na přerozdělování uprchlíků, tlak na Česko však může mít dle Lidových novin nepříjemné pokračování. Brusel má prý totiž páky, jak na nás zatlačit.

Noviny: Evropská unie nám skutečně může zkrouhnout dotace, když nevezmeme uprchlíky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

Německý ministr vnitra Thomas de Maziére včera zahrozil, když na kamery prohlásil, že by země, které odmítají kvóty, mohly přijít o velké množství peněz z evropských fondů. Podle Lidových novin se nejedná o plané řečnění a imaginární výhrůžky. Skutečně reálně hrozí, že by Česko tímto způsobem mohlo přijít až o desítky miliard korun.

Evropská unie by dle zjištění Lidových novin mohla Česku zkomplikovat doúčtování více než sta miliard eur z dotačního balíčku z let 2007–2013. Mimo jiné jde prý o dvě desítky již existujících velkých dopravních staveb, u nichž Česko na přání Bruselu musí zpětně dokončit přezkum stanoviska posuzování vlivu na životní prostředí (EIA) podle novely, která vstoupila v platnost letos v dubnu.

Dle Lidových novin jde ale jen o takzvaný screening, tedy ověření pouze několika parametrů. A může prý nastat situace, že Evropská komise bude chtít EIA udělat kompletní. To by se ale nestihlo do konce roku a Česko by o přiklepnuté dotace nakonec přišlo. Pak by manko v čerpání dotací bylo větší a chybějící peníze by musel doplatit stát.

Deník upozorňuje, že Brusel oficiálně takové pokyny vydat nemůže. Reálně prý ale politické tlaky mohou zafungovat jako zdržovací taktika. Spekulacím, podle nichž by Evropská komise mohla vyzkoušet cestu nepřímého nátlaku v podobě oddalování rozhodnutí o zbývajících dotačních miliardách, nahrává dle Lidových novin navíc ještě jeden fakt. Konečné rozhodnutí má pod palcem generální ředitelství pro regionální rozvoj, v jehož čele stojí kariérní úředník z Německa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…