Noviny: Hašek na dva předvolební roky rozjíždí TV vysílání o dění v kraji

25.11.2014 9:45

Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) chce za deset milionů vysílat v TV týdeníky o dění v kraji. Rozhodl se tak prý proto, že média ne vždy informují objektivně. Opozice jeho plány kritizuje a vidí v nich snahu platit předvolební kampaň z veřejných prostředků. S informací přišla MF Dnes.

Noviny: Hašek na dva předvolební roky rozjíždí TV vysílání o dění v kraji
Foto: red
Popisek: Exhejtman Michal Hašek

Hašek čelí kritice, že se zviditelňuje za veřejné peníze. Ti, kteří mu to vyčítají, nyní dostávají do ruky další argument. Hašek totiž hodlá deset milionů korun utratit na televizní vysílání. Tyto peníze mají být použity na pořady, které po dobu dvou let budou objektivně a spolehlivě v soukromém médiu informovat o dění v kraji.

Pořady mají běžet až do krajských voleb, kdy bude Hašek obhajovat post hejtmana Jihomoravského kraje. Není tedy divu, že někteří v tom vidí kampaň za veřejné peníze.

Hašek není spokojen s tím, jak o něm informují média

MF Dnes píše, že Hašek není spokojen, jak o něm informují média, a proto rozjede televizní vysílání za deset milionů korun. „Videotýdeník je další formou prezentace, obdobnou jako v jiných krajích či městech. O dění na jižní Moravě sice regionální média informují, ne vždy však zcela objektivně,“ uvedla pro deník mluvčí kraje Denisa Kapitančiková. Týdeníky bude vysílat soukromá firma.

MF Dnes tvrdí, že představu o tom, jak bude nový pořad informovat o dění v kraji, si lze udělat již teď, a to na základě už dříve vytvořených magazínů. Od října do prosince totiž soukromá firma Aidem pro kraj natáčela Magazín Jihomoravského kraje. V kabelových televizích a na svém kanálu B-tv prý tyto pořady financované krajem servíruje dvanáctkrát týdně. Deník uvádí i další podrobnosti o reportážích, v nichž prý právě hejtman Hašek prezentuje činnosti a úspěchy kraje.

„Nepouštíme se do žádných politických půtek doprava nebo doleva. Účelem je informovat o činnosti kraje a jeho institucích,“ cituje MF Dnes předsedu představenstva akciové společnosti Aidem Petra Bakuse.

Z Haška si dělají legraci na blogu

Haškovu TV ještě prý musí schválit rada kraje a opozice se o ní údajně dověděla až od MF Dnes. Hašek však už jednou čelil kritice opozice za to, že si za veřejné peníze kupuje prostor v médiích. Půl roku před krajskými volbami v roce 2012 se totiž rozhodl, že vypíše veřejnou zakázku na inzerci v regionálním tisku za 4,8 milionu korun. Tehdy od plánu ustoupil.

„Návrh stávajícího hejtmana mě upřímně šokoval a zásadně jej odmítám. Využívání krajských peněz k financování volební kampaně je nehoráznost nejhlubšího zrna, i když v podání pana Haška žádná novinka,“ říkal již tehdy lídr ODS Jiří Crha.

Opozice i tentokrát prý vidí Haškovy aktivity jako snahu zviditelnit se za veřejné peníze. Krajský šéf opoziční TOP 09 Jan Vitula jeho záměr kritizuje. „Vidím to jako zřetelnou snahu ušetřit koaličním stranám peníze na kampaň v krajských volbách za dva roky,“ uvedl Vitula.

Michal Hašek si na své prezentaci v médiích dává hodně záležet a Facebook a stránky kraje prý mediální odbor zasypává řadou oficiálních fotografií. Ty podnítily lidovou tvořivost a hejtman se kvůli nim stává terčem satiry i kritiky. Satirický blog nazvaný „JUDr. Haszek Mihály pozoruje různé věci“ využívá prý právě oficiální fotografie, avšak popisky si autor tvoří sám.

„JUDr. Haszek Mihály doprovází první pár sousedního království na preventivní očkování proti jihomoravské chřipce,“ uvádí deník ukázku z blogu. Tento text doprovází snímek z loňské návštěvy prezidentského páru v Jihomoravském kraji.

Osud Haškovy TV má v rukou rada kraje. Zakázka se prý nenápadně objevila v podobě předběžného oznámení ve věstníku veřejných zakázek na internetu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…