Noviny: Kvůli Zemanovu Mynářovi se prý rozhádali špioni

11.08.2015 8:11

Hradní kancléř Vratislav Mynář by měl do konce prázdnin od Národního bezpečnostního úřadu slyšet výsledek své bezpečnostní prověrky, o kterou si před dvěma lety požádal. Podle dnešních Lidových novin by Mynář prověrku dostat neměl, a tudíž by musel ve své dosavadní funkci na Pražském hradě skončit.

Noviny: Kvůli Zemanovu Mynářovi se prý rozhádali špioni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vratislav Mynář

„Na NBÚ existuje interní pokyn, aby do konce srpna bylo vydáno rozhodnutí, kterým se zamítne žádost o udělení prověrky Mynářovi,“ řekl listu pod podmínkou anonymity důvěryhodný zdroj z bezpečnostní komunity.

Vyloučit se prý ale nedá, že na udělení prověrky bude takový tlak, že ji Mynář nakonec dostane.

Noviny upozorňují, že pokud Mynář prověrku skutečně nedostane, automaticky to vrhne negativní světlo i na samotného prezidenta Miloše Zemana, kterému Mynář coby bývalý šéf Strany práv občanů – Zemanovci pomáhal v prezidentské kampani.

Kvůli Mynářově prověrce to prý vře i uvnitř zpravodajské komunity. Podle informací listu se v ní vytvořily dva tábory. Proces prověřování má prý na starosti NBÚ, kterému jde i s ohledem na sledovanost této kauzy o reputaci. Jenže při prověřování, zvláště na vysoký stupeň utajení, jaký Mynář požaduje, musí NBÚ požádat o spolupráci tajné služby. V tomto případě měla podklady zaslat BIS.

Šéf NBÚ Dušan Navrátil má údajně blíže k premiéru Bohuslavu Sobotkovi, ředitel BIS Jiří Lang má zase důvod k dobrému vztahu s Hradem.

„Od BIS přišla velmi obecná zpráva. Na jejím základě vlastně nebylo možné učinit žádný relevantní závěr,“ prozradil listu dobře informovaný zdroj.

Šéf BIS má dobrý důvod být na Mynáře „hodný“

LN pak naznačují, proč tak BIS v tomto případě postupovala: V bezpečnostní komunitě prý není tajemstvím, že šéf BIS Lang přemýšlí o důstojném odchodu z funkce, v níž slouží třináctým rokem. Případná Zemanova přímluva by se Langovi při hledání nového postu mohla hodit. LN v této souvislosti před časem upozornily na spekulace, že takovým bezpečným přístavem by se pro Langa mohl stát polostátní ČEZ či Česká národní banka.

Odchod Mynáře z Hradu by také oslabil Zemana, který má již delší dobu napjaté vztahy s premiérem Sobotkou.

Podle listu není vyloučené, že na Hrad s předstihem dorazí neformální upozornění o chystaném zamítnutí. Kancléř Mynář by pak mohl od zájmu získat osvědčení couvnout a žádost stáhnout.

Pro odchod ze současné Mynářovy funkce by se mohl vymyslet zástupný důvod. Prý by se tak zmírnil veřejný posměch, který by dopadl i na prezidenta Zemana.

Nahradí Mynáře Novák?

V této souvislosti deník připomíná jarní reorganizaci prezidentské kanceláře. V jejím rámci vznikla administrativní sekce, jejímž ředitelem se stal Jan Novák, bývalý vedoucí Úřadu vlády z doby premiérů Mirka Topolánka a Jana Fischera. „Zemanovi oproti Mynářovi může nabídnout hned dva bonusy. Jednak úředničině na Hradě rozumí, protože ještě před nástupem do Strakovy akademie pracoval na Hradě v éře prezidentů Václava Havla a Václava Klause,“ připomíná list s tím, že druhým bonusem je to, že Novák se může pochlubit bezpečnostní prověrkou.

Možnost, že by chtěl nahradit Mynáře, Novák v dubnovém rozhovoru pro LN sice označil za nesmysl, ovšem stejně odmítavě se stavěl k možnosti svého nového hradního angažmá, které se jen o několik měsíců později potvrdilo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…