Noviny: Nejedlý se schází s mužem, před kterým varuje CIA

04.04.2022 9:56

Poradce prezidenta Miloše Zemana se ocitl v hledáčku MF Dnes. List upozorňuje na kontakty Martina Nejedlého s jedním z agentů vyhoštěných z České republiky. A nejen s ním. Nejedlý se opakovaně sešel i s mužem, před kterým varovala americká CIA.

Noviny: Nejedlý se schází s mužem, před kterým varuje CIA
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Nejedlý se zdraví s Jaromírem Duškem

Navzdory všem tehdejším koronavirovým restrikcím se poradce Miloše Zemana Martin Nejedlý 26. listopadu 2020 vydal letecky do Moskvy. „Byla to zvláštní a narychlo organizovaná cesta, kdy aby se vůbec do Moskvy dostal, musela mu cestu povolit ruská vicepremiérka Taťána Golikovová.“ napsal list hned na úvod.

Nejedlý se tehdy v Moskvě sešel s řadou lidí a české tajné služby si prý začaly klást otázky, kam až sahají kontakty poradce prezidenta republiky. Tehdejší vláda Andreje Babiše (ANO) neměla o obsahu jednání Nejedlého s ruskými politiky tušení, což potvrdil i tehdejší ministr zahraničí Tomáš Petříček.

„Byla to velmi nestandardní věc, protože vláda, která nese zodpovědnost za zahraniční politiku, o tom nic nevěděla. Nebyl při tom žádný zástupce diplomacie ani moskevské ambasády,“ řekl Petříček. „Zda jsme tehdy situaci probírali s tajnými službami, ponechám bez komentáře,“ doplnil.

Teď navíc vyšlo najevo, že Nejedlý udržoval kontakty i se zástupcem velvyslance Ruské federace v Praze Feodosijem Vladyševským, který byl před pár dny vykázán z Česka jako nežádoucí osoba, jako pravděpodobný ruský špion.

Dalším problémem podle všeho je, že než se Nejedlý stal poradcem prezidenta Zemana, podnikal v Rusku. Jenže se moc neví, co přesně tam vlastně dělal. Ví se jen tolik, že po příchodu na Hrad, kde však nemá podepsanou žádnou smlouvu a není oficiálně zaměstnancem Hradu, i když tam má svou kancelář, udržuje kontakty např. s Putinovým poradcem pro zahraniční politiku Jurijem Ušakovem, před nímž varovali i čeští zpravodajci.

„Zahraniční zpravodajci pro své varování mohli využít i jeden velmi důležitý zdroj: v kanceláři Ušakova pracoval Oleg Smolenkov, špion CIA, který USA roky informoval o událostech v Putinově okolí. Podle informací z Kremlu jednal Nejedlý s Ušakovem třeba i v březnu 2017. O čem přesně, není opět jasné. Zemanův poradce to později vysvětloval, že jel Ušakovovi pogratulovat k sedmdesátinám. Politiku prý neprobírali,“ napsal k tomu list.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…